Clujenii, cei mai grijulii cu mașinile. Românii cheltuie 3 salarii pe întreținerea anuală a autoturismului

Clujenii, cei mai grijulii cu mașinile. Românii cheltuie 3 salarii pe întreținerea anuală a autoturismului
| Foto: lucianmilasan - Depositphotos.com

Românii alocă în medie, circa trei salarii în ceea ce privește întreținerea anuală a mașinii, iar clujenii sunt cei mai grijulii în ceea cu autoturismele.

Un român cu salariu mediu cheltuie 3 luni pentru a acoperi cheltuielile anuale ale unui autoturism de o valoare medie, potrivit unui comunicat citat de HotNews.

Cât costă întreținerea anuală pentru o mașină de 10.000 euro

Iată care sunt costurile anuale pentru o mașină în valoare de aproximativ 10.000 de euro:

  • Asigurare auto obligatorie (RCA - Răspundere Civilă Auto) - 1.500 de lei
  • Inspecția Tehnică Periodică (ITP) - 100 de lei
  • Rovinieta (taxă de drum) - 100 de lei
  • Impozit - 100 de lei
  • Parcări (în funcție de zonă) - 500 de lei
  • Schimbul anvelopelor în funcție de sezon - 200 lei
  • Spălarea mașinii - 250 lei
  • Revizii - 800 lei
  • Combustibilul pentru plinul lunar - 4.550 lei

În total, cheltuielile ajung să depășească 8.000 de lei, iar aici se mai pot adăuga altele suplimentare, precumș: asigurare CASCO (1.800 lei), un set nou de anvelope (1.400 lei), dar și eventualele reparații, a căror valoare medie este de 1.800 de lei.

Pentru a acoperi toate aceste cheltuieli, un proprietar al unui autovehicul trebuie să scoată din buzunar peste 13.000 de lei anual, echivalentul a aproximativ 3 salarii medii.

Clujenii, cei mai grijulii cu mașinile lor

Șoferii din Cluj se situează pe primul loc în topul celor mai grijulii proprietari care introduc în aplicație istoricul de mentenanță al autoturismelor, fiind urmați de cei din județele Bistrița, Dolj, Argeș, Arad și București. La polul opus, se află șoferii din județele Satu Mare, Călărași și Teleorman, mai arată susrsa citată.

„Mulți șoferi nu țin o evidență centralizată a documentelor care expiră, precum RCA, ITP sau rovinieta, ajungând să plătească amenzi care sporesc cheltuielile cu un autovehicul, și așa semnificative” a declarat Cristian Astaloș, fondator MyCar Assistant.

Ponderea costurilor de întreținere ale unui autoturism fiind împărțită între mentenanță (63%) și reparații (37%). Cele mai înregistrate operațiuni de service sunt schimburile de uleiuri și filtre, pentru care se alocă în jur de 450 de lei.

Urmează schimbarea și reparațiile anvelopelor (850 lei), distribuția (2050 lei), sistemul de suspensii (1825 lei) și discurile/plăcuțele de frână (1435 lei).

Comenteaza