Clujenii de la ACI au făcut 65% din Stadionul Arcul de Triumf

Clujenii de la ACI au făcut 65% din Stadionul Arcul de Triumf

Stadiul lucrărilor la Stadionul Național de Rugby Arcul de Triumf, gestionate de ACI Cluj a ajuns la 65%.

Cele mai mari 10 şantiere publice din România cu investiţii făcute prin Compania Naţională de Investiţii (CNI) cumulează 1,4 miliarde de lei, proiectele având aproape toate destinaţii sportive, conform ZF. Săli polivalente, stadioane, bazine de înot sunt tipuri de investiţii care atrag bani de la CNI. Proiectele sunt localizate în Bucureşti - cele mai multe, dar şi în oraşe ca Oradea, Tulcea, Piteşti sau Constanţa.

„Bugetul de investiţii al CNI este aprobat anual, prin legea bugetului de stat, şi este alocat la nivel de program, nu punctual pe fiecare obiectiv în parte. Bugetul alocat CNI pentru programul naţional de construcţii de interes public sau social pentru 2020 este 1 miliard de lei, destinat atât finanţării obiectivelor aflate în diferite stadii de execuţie, cât şi pentru contractarea de noi obiective de investiţii“, spune Manuela Pătrăşcoiu, directorul general al CNI.

Stadionul Steaua presupune o investiţie de aproape 400 de milioane de lei şi care are ca dată de finalizare 16 octombrie 2020. De construcţie se ocupă Construcţii Erbaşu, companie lucrează şi la sala polivalentă din Oradea, o investiţie de 112 milioane de lei.

De Stadionul Arcul de Triumf se ocupă ACI Cluj. Lucrările au valoarea de 136 de milioane de lei, fiind realizate acum în proporție de 65%, deși termenul de finalizare fixat inițial era 8 mai 2020. “Ne apropiem de finalizarea lucrărilor. Structura este montată, continuăm închiderile. Peste 50% din structura metalică este realizată în Baza de Producție ACI”, informa, la finele lunii trecute, conducerea societății clujene.

ACI se ocupă în această perioadă și de proiectul de interconectare a magistralei de transport al gazului Iași – Ungheni – Chișinău, faza a doua, de 38 de milioane de euro. Societatea este înființată pe baza antreprizei de construcții din cadrul Grupului de Șantiere Cluj. În 1993, ACI a fost privatizată prin metoda MEBO.

Aceasta a colaborat la construirea mai multor obiective importante din țară, inclusiv centrala nucleară de la Cernavodă. Alte proiecte au fost contractate în străinătate (Germania, Rusia, Egipt, Libia), dar are și lucrări reprezentative pentru Cluj-Napoca, în special Cluj Arena. Societatea deține filiale ce desfășoară activități de construcții în Germania și Irak.

Compania deține la Cluj o bază de producție dotată cu stații de betoane, ateliere pentru producția industrială și un punct de exploatare produse de balastieră. ACI are în Dej o bază de producție cu stații de betoane și o stație de sortare produse de balastieră în comuna Bata.

Comenteaza