Clujenii, printre promotorii turismului rural în România. “Deja se fac rezervări pentru Revelion"

Clujenii, printre promotorii turismului rural în România. “Deja se fac rezervări pentru Revelion"

Județul Cluj se află printre zonele cu primii antreprenori de pensiuni, una dintre puținele forme de turism pentru care clienții mai fac rezervări din timp.  

Turismul rural este descoperit tot mai mult de români în acest an constrânşi de condiţiile impuse din cauza pandemiei şi una în care România poate intra cu succes în competiţie cu orice ţară europeană, conform Economica.net.

"Turismul rural reprezintă una din formele de turism cu care putem fi în competiţie cu orice ţară europeană dezvoltată turistic. Numărul din ce în ce mai mare de pensiuni agroturistice, cadrul natural deosebit, tradiţiile şi obiceiurile bine păstrate sunt atuuri în favoarea turismului rural şi a agroturismului din ţara noastră.

„În contextul pandemiei, turismul rural a reprezentat una dintre cele mai solicitate forme în acest an. Turiştii au preferat structuri de cazare de mici dimensiuni, aşa cum sunt pensiunile rurale şi agroturistice, care oferă şi izolare, şi natură, şi siguranţă.

O serie de pensiuni sunt deja pline pentru următoarele 1-2 luni, iar pe de altă parte, turiştii au început deja să rezerve locuri la pensiuni pentru sărbătorile de iarnă", a declarat Traian Bădulescu, consultant în turism. Aceasta deoarece turismul rural oferă siguranţă, iar familiile sau grupurile de prieteni pot închiria cu totul o pensiune, fără să aibă de-a face cu persoane străine.

Dacă ne gândim la Revelion, momentan, legea permite organizarea de petreceri în interior cu cel mult 50 de participanţi, iar o pensiune nu poate să găzduiască mai mult de câteva zeci de turişti în acelaşi timp. Unii turişti au înlocuit sejururile la hoteluri mari, la munte, la mare sau în staţiunile balneare cu sejururile la pensiuni rurale. În general au fost alese pensiunile recunoscute pentru calitatea serviciilor", menţionează consultantul.

După 1989, au apărut primele gospodării înscrise în turismul rural, în zona Moeciu - Bran – Rucăr, apoi în zonele Bârsei, Dornelor, Maramureş, Apuseni, Cluj şi Mărginimea Sibiului.

"Am văzut un interes crescut şi în rândul agenţiilor care doreau să introducă în ofertele lor pensiuni din zone pitoreşti din ţară, cu capacităţi nu foarte mari de cazare. Au fost avantajate cele din zone mai izolate, pensiunile care se pot închiria integral de către un grup de turişti, dispun de curte generoasă şi de facilităţi de agrement.

Structurile de cazare neconvenţionale au fost la mare căutare: campinguri, glampinguri, turismul individual sau drumeţiile cu cortul în destinaţii ecoturistice şi montane. Pensiunile promovează mai intens partea de agrement.

În comunitatea locală apar colaborări cu prestatorii de astfel de servicii - închiriere de biciclete, bărci, echitaţie, plimbări cu trăsura, organizare ateliere", a subliniat Marilena Stoian, preşedintele de onoare al Asociaţiei Naţională de Turism Rural, Ecologic şi Cultural.

Comenteaza