Clujenii se apropie de bucureșteni la salariul mediu: 4.000 de lei

Clujenii se apropie de bucureșteni la salariul mediu: 4.000 de lei

Salariul mediu net în județul Cluj era apropiat la finele anului trecut de cel al angajaților din capitală, diferența fiind sub 300 de lei, conform celei mai mari platforme de recrutare din România.

Dacă la București salariul mediu net era de 4.243 de lei în octombrie 2020, la Cluj acesta ajungea la 3.968 de lei, următoarele în top fiind județele Timiș, Sibiu și Ilfov, relevă datele Institutului Național de Statistică.

“Când vine vorba de salariul mediu net, județele fruntașe, ca în 2019, continuă să fie și-n acest an Bucureștiul și Clujul. Ca schimbări remarcăm că Ilfovul, situat în anul anterior pe 3, a căzut în 2020 pe locul 5, iar județul Iași nu a mai prins un loc printre primele cinci, în locul său apărând Sibiul“, potrivit raportului anual al Ejobs.ro.

Salariu mediu net (oct. 2020)

1. București 4.243 lei
2. Cluj 3.968 lei
3. Timiș 3.458 lei
4. Sibiu 3.419 lei
5. Ilfov 3.304 lei

Sursa: INS

"Pandemia nu a schimbat semnificativ harta celor mai activi candidați pe platforma de recrutări online. Numărul mare de joburi disponibile în București a atras în 2020, 39,78% dintre aplicanți. În partea inferioară a clasamentului se află candidații din Covasna, Sălaj și Harghita. Mai puțin de 1.500 dintre locuitorii fiecărui județ în parte au aplicat pe Ejobs în 2020 pentru a-și găsi un nou job”, conform experților în resurse umane.

Top aplicări Ejobs

1. București 39,78%
2. Cluj 6,92%
3. Iași 5,39%
4. Timiș 5,08%
5. Brașov 4,72%

"Numărul de joburi la distanță disponibile s-a triplat în martie 2020 față de aceeași perioadă a anului precedent. Ritmul de creștere a ofertei nu a putut să țină pasul cu cererea, căci, în același timp, căutările pe care le-au făcut candidații pe platforma Ejobs pentru joburi "remote" au crescut cu 400%.

Următoarele căutate au fost joburile part-time, în creștere cu 151%. O surpriză la fel de mare pentru segmentul entry level a fost și calibrarea așteptărilor salariale ale tinerilor la realitate. Dacă în trecut cei cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani erau recunoscuți pentru faptul că-și doreau salarii mult prea mari raportate la nivelul (sau mai bine zis la lipsa lor) de experiență, acum și acest aspect pare că s-a schimbat.

O altă surpriză a fost scăderea interesului pentru joburile în străinătate. Astfel, 241.424 de aplicări au atras joburile din străinătate în 2020, în scădere față de anii anteriori: în 2019 candidații au aplicat de 275.872 ori, în timp ce în 2018 au fost depuse 356.348 de aplicări.

Scăderea se datorează în mod evident pandemiei și incertitudinii aduse cu sine de aceasta în privința siguranței jobului și a asigurărilor de sănătate. Mai există însă un alt factor care a influențat cifrele. Tot mai mulți angajatori străini au avut o nevoie mai mare, în anul care tocmai s-a încheiat, de specialiști (mai ales pentru sectorul medical) decât de muncitori.

4.000 de joburi pentru străinătate în domeniul medical au fost publicate doar în luna mai a anului trecut pe EJobs. Numărul de joburi disponibile în turism, baby-sitting și menaj a scăzut simțitor, ca urmare a tuturor restricțiilor aduse de pandemie, implicit a gradului de afectare economică a anumitor sectoare.

În topul preferințelor candidaților care au căutat joburi în afară au fost Germania, Franța, Olanda, Marea Britanie și Grecia. Și aici se observă o schimbare importantă, dacă e să ne uităm la anii anterior, când românii preferau să ia calea Spaniei sau a Italiei", conform raportului.

"O măsură importantă și totodată așteptată de ceva vreme de către angajați a fost flexibilizarea forțată a condițiilor de lucru. În iunie 2020, 75% dintre companiile care au participat la un studiu condus de eJobs implementaseră "work from home" într-o anumită măsură.

O schimbare mai puțin plăcută pentru angajați a fost însă reducerea pachetului de beneficii extrasalariale: doar un sfert dintre angajatori au păstrat aceleași pachete și după declanșarea pandemiei. Puțini au fost angajatorii pentru care ultimele luni nu au impus o serie de măsuri cu impact asupra felului în care angajații lucrează sau sunt remunerați.

Lista domeniilor care au atras cel mai mare număr de aplicări nu diferă cu mult de cea pe 2019. Fruntaș rămâne domeniul vânzărilor, crescând numărul aplicărilor medii de la 13, în 2019, la 14, în 2020. Domeniul relații clienți/call center a urcat cu o poziție, devansându-l pe cel administrativ/logistic", potrivit Ejobs.

Top domenii mai puțin dorite

- Arhitectură/design interior
- Relații publice
- MLM/vânzări directe
- Petrol/gaze
- Imobiliare
- Cercetare/dezvoltare
- Jurnalism/editorial
- Traduceri
- Confecții/design vestimentar
- Au pair/babysitter/curățenie

"2020 a reprezentat un an dificil pentru multe sectoare, iar acest lucru este cel mai bine reflectat de rata șomajului care a crescut de la 3,9%, cât era la finalul lunii februarie, înainte de începerea pandemiei, la 5,3%. Maximumul a fost atins în luna iulie a anului trecut, când rata șomajului a ajuns la 5,4%.

Potrivit World Economic Forum, 98% dintre candidați vor să lucreze remote cel puțin o parte din restul carierei lor. Conform companiei de cercetare Gartner, pentru a minimiza costurile și maximiza rezultatele, 32% din companii au ales să angajeze freelanceri pe posturi care în mod tradițional erau full time".

Comenteaza