Clujenii sunt căutaţi pentru Bucureşti, Mioveni sau Zalău

Clujenii sunt căutaţi pentru Bucureşti, Mioveni sau Zalău
Doritorii de locuri de muncă prezenţi la târgul organizat ieri pe Cluj Arena au avut acces la standurile de recrutare atât pentru locuri de muncă în oraş, cât şi în alte localităţi.

Odată ce au reuşit să identifice "intrarea dinspre Someş, Tribuna 1", cei aflaţi în căutare de locuri de muncă i-au găsit la intrare şi pe cei doi roboţi de job-uri, instalaţi printr-un program al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM).

"Poţi să afli ce posturi sunt disponibile şi date despre angajatori", explică reprezentanţii AJOFM. În faţa celor două aparate e coadă. Sistemul permite printr-un ecran tactil vizualizarea şi operarea pe modulele care să-i ofere persoanei informaţii despre propriul dosar de şomaj, istoricul plăţilor, actualizarea propriilor date de contact. Utilizatorul poate să-şi realizeze individual medierea muncii, având informaţii despre oferta existentă, potrivit AJOFM. După ce funcţionarul electronic, proiect care implică stocarea amprentelor şomerilor în baza de date a agenţiei, a fost declarat nelegal de către autorităţile din domeniu, instituţia a prezentat o altă soluţie în iunie, acceptată şi de autorităţile naţionale: stocarea amprentelor pe card sau stick.

Pe lângă maşini, sunt şi standuri cu oameni care caută personal, adună CV-uri şi dau îndrumări. "Am mai depus CV la dumneavoastră şi nu s-a întâmplat nimic", se plânge un participant la târg, dar primeşte asigurări că figurează totuşi într-o bază de date. Alţii sunt doar grăbiţi să îşi lase datele de contact şi foile ce includ experienţa anterioară de muncă şi şcolile absolvite. Dincolo de mese, companiile care caută personal vin din Cluj, dar şi din alte zone din ţară, sunt active în diverse sectoare, de la industria auto la tehnologia informaţiei şi la centre de servicii.

Fujikura are nevoie de personal pentru cele două fabrici din judeţ, în Cluj-Napoca şi Dej. Deocamdată, sunt deschise şapte poziţii, atât pentru persoane cu studii superioare, cât şi pentru zona de producţie. Pe parcursul anului se vor mai face însă angajări: compania cu 3.000 de angajaţi în România mai creşte cu 60 de oameni până în septembrie, potrivit planurilor. "Creşte volumul de lucru şi vom mai avea nevoie de personal, pentru ambele locaţii", explică reprezentantul din stand al Fujikura. Compania care operează în domeniul producţiei de componente electrice pentru piaţa automotive are printre clienţi nume ca Audi, Volkswagen, Citroen sau Seat. Tot în domeniul auto, Renault a venit la Cluj ca să găsească oameni pentru locaţiile grupului din Mioveni, Piteşti şi Titu. "Căutăm ingineri, absolvenţi de studii superioare, de inginerie, cu un minim de experienţă - de cel puţin 2-3 ani. Oameni talentaţi sunt peste tot", a explicat Magda Turcu, de la departamentul de recrutare al grupului.

Leoni Bistriţa sau Tenaris Silcotub Zalău au ajuns la Cluj în căutare de oameni. Cea de-a doua (companie producătoare de ţevi, jucător important pe piaţa energetică) are posturi deschise şi în Cluj-Napoca, dar şi în Zalău, Bucureşti, Ploieşti, Călăraşi sau Câmpina. Segmentul de IT, unul în care la Cluj s-au făcut constant angajări chiar în ultimii ani, de criză, este prezent în continuare pe piaţă cu locuri de muncă disponibile. Compania Brinel are în acest moment şase posturi deschise, atât pentru zona de software, cât şi de hardware. "Căutăm oameni cu background tehnic, avem posturi şi pentru juniori, dar găsim destul de puţini oameni care să corespundă profilului căutat de noi. E tot mai dificil, fiindcă au venit multe firme de IT la Cluj în ultimii ani", explică reprezentanţii Brinel.

Client tradiţional la târgurile de joburi, Sykes, societate ce oferă suport tehnic şi soluţii de management al informaţiilor şi relaţiilor cu clienţii, caută pe Cluj Arena oameni pentru poziţii de reprezentanţi de servicii clienţi şi lideri şi manageri de echipă, cu nivel avansat de cunoaştere de limbi străine: italiană, spaniolă, portugheză, poloneză, cehă, slovacă, maghiară, albaneză, germană, franceză, greacă, bosniacă, sârbă, rusă, bulgară, croată. Compania stabilită la Cluj a determinat supraetajarea complexului de birouri Sigma pentru extinderea centrului de servicii. Printre companiile anunţate la târgul locurilor de muncă se mai numără Banca Transilvania, Eureko, Genpact, Groupama, Contact Center, Doralex, BalkanSmart şi NSpyre.

Pe bani europeni

Târgul locurilor de muncă a fost organizat de Centrul de Dezvoltare Managerială şi s-a adresat persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă din zona Clujului, în special şomeri şi absolvenţi. Evenimentul a fost realizat prin intermediul proiectului "Reţea naţională de centre de informare şi consiliere privind cariera", cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

 

 

Comenteaza