Clujul a ajuns pe lista scurtă a premiilor „verzi" în construcţii

Clujul a ajuns pe lista scurtă a premiilor „verzi
Câteva proiecte şi companii din Cluj au ajuns în faza finală la ediţia din acest an a premiilor oferite de Consiliul Român pentru Clădiri Verzi.

O serie de companii au început demersurile pentru certificarea oficială a clădirilor, dar deocamdată doar o hală de producţie şi o clădire de birouri au un astfel de titlu oficial în judeţ. Cele mai multe iniţiative anunţate vin pentru clădiri de birouri.

Consiliul Român pentru Clădiri Verzi (CRCV) a anunţat finaliştii concursului, după două runde de jurizare din 6 şi 7 iunie, urmând să fie anunţaţi câştigătorii fiecărei categorii în cadrul unei gale de decernare a premiilor. „Concursul de anul acesta a înregistrat o creştere importantă a numărului de înscrieri şi o listă impresionantă de proiecte, companii, activităţi educaţionale şi instituţionale", au transmis organizatorii. La categoria Proiectul verde al anului, Clujul are un reprezentant pe lista cu proiecte mari: Studium Green Campus, alături de Sky Tower şi de pensiunea Atra Doftanei. Blocul de apartamente din cartierul Gheorgheni recent ridicat şi „înverzit" face parte dintr-un ansamblu cu peste 400 de apartamente.
Amera Grup se află pe lista scurtă la categoria Compania Sustenabilă a anului. Imobilul de birouri dezvoltat de asociaţii de la Amera a obţinut anul trecut certificarea LEED Gold, fiind prima şi încă singura construcţie ecologică din Cluj-Napoca recunoscută oficial. În imobilul de birouri mai sunt încă spaţii neocupate, însă proprietarii estimează atingerea gradului de ocupare de 100% în toamnă. Clădirea de 11 etaje, situată în partea de nord-vest a ieşirii din Cluj-Napoca, pe fosta platformă industrială a comunei Baciu, are o suprafaţă construită desfăşurată de 9.000 mp şi 5.800 mp suprafaţă utilă închiriabilă.

Compania clujeană DAS Engineering, specializată în lucrări de instalaţii, a ajuns printre finaliştii concursului verde, alături de NAI România la categoria Furnizorul de servicii verzi al anului. Municipiul Cluj-Napoca se bate cu Giurgiu şi cu Primăria sectorului 2 din Bucureşti pentru titlul de Iniţiativa guvernamentală din domeniul clădirilor verzi a anului.
anul trecut, printr-un proiect iniţiat de consililierii locali UDMR, municipiul a decis reducerea cu 50% a impozitului pentru proprietarii de clădiri verzi. Amera Tower este deocamdată unicul proiect dezvoltat în municipiu ce se califică pentru hotărârea adoptată la nivelul oraşului.

Clujul a intrat cu trei imobile pe lista celor mai verzi clădiri din România, o analiză a CRCV, NAI România şi platforma Construction21.eu. Un singur imobil din Cluj-Napoca deţine o certificare oficială recunoscută printr-un sistem internaţional, Amera Tower, iar celelalte două construcţii din municipiu din lista cu 67 de clădiri din ţară intră în clasa energetică A. Pe lista celor mai verzi clădiri din România analiza menţiona Amera Tower, imobilul rezidenţial Studium Green Campus şi o unitate de învăţământ, Transylvania College Cluj, ultimele eficiente în ceea ce priveşte consumul de energie (clasa energetică A), dar fără certificare oficială internaţională de clădire verde în unul dintre sistemele recunoscute la nivel mondial: LEED (Statele Unite), BREEAM (Marea Britanie), DGNB (Germania).

Judeţul are deocamdată doar două clădiri oficial verzi: fostele hale Nokia (acum De'Longhi) şi imobilul de birouri Amera Tower. Potrivit datelor Romania Green Building Council (RoGBC) Transilvania, o serie de dezvoltatori cu proiecte la Cluj au în curs de pregătire certificarea în unul dintre sistemele recunoscute la nivel mondial, LEED, BREEAM, DGNB. La final de an, Clujul ar putea avea 4-5 clădiri certificate, potrivit estimărilor lui Dorin Beu, director al filialei Transilvania al RoGBC. Cele mai multe iniţiative anunţate în acest domeniu aparţin dezvoltatorilor de birouri: proprietarii centrelor de afaceri The Office şi Liberty Technology Park au început demersurile de certificare pentru clădirile aflate încă în şantier, dar şi companiile Emerson şi Banca Transilvania vor „verde oficial" pentru sedii proprii în lucru sau deja ridicate în Cluj.

 

Comenteaza