Clujul a propus, Bucureștiul a acceptat. Centre de vaccinare în firme

Clujul a propus, Bucureștiul a acceptat. Centre de vaccinare în firme

Comitetul Național de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) și-a însușit propunerea de a se organiza centre de vaccinare în companiile din România. Imunizarea se va face exclusiv cu vaccin AstraZeneca. 

Andrei Baciu, vicepreşedinte al CNCAV, a anunţat marţi că operatorii economici vor putea să îşi organizeze propriile centre. Nu se va folosi platforma națională de programare, iar echipele medicale vor fi asigurate de către direcțiile de sănătate publică (DSP) sau de angajatori. În cadrul campaniei vor fi folosite doze AstraZeneca.

„Centrele de vaccinare se vor realiza prin grija operatorului economic într-un spaţiu adecvat. Angajatorii întocmesc lista persoanelor eligibile. Lista se trimite către DSP; pe baza datelor primite aceasta realizează planificarea efectivă a vaccinării. Operatorii care deţin personal propriu îşi vor organiza vaccinarea cu ajutorul acestui personal la sediile proprii.

Pentru operatorii care nu au personal sanitar se vor constitui echipe mobile care vor fi arondate unui centru fix cu AstraZeneca. Dacă operatorii economici au personal medical, dar nu suficient, va fi completat cu personal”, a explicat Baciu. Firmele care au sub 100 de salariați vor întocmi liste cu angajaţii care vor să se vaccineze. Listele vor ajunge la DSP şi persoanele vor fi planificate la vaccinare în centrele fixe.

Apel public de la Cluj

Directorul fabricii Terapia Cluj, Dragoș Damian, le-a propus public managerilor companiilor din România să își organizeze centre de vaccinare în cadrul acestora, pentru a reduce măsurile de restricție, și nu să solicite doar ajutor financiar de la stat. El a dat ca exemplu parcurile industriale Tetarom din județ, transformate în centre de vaccinare la inițiativa Prefecturii Cluj, și producătorul farmaceutic Antibiotice Iași, care și-a pus unitatea la dispoziția autorităților pentru vaccinare.

Comenteaza