Clujul aduce în țară 2,2 milioane de doze destinate combaterii coronavirusului

Clujul aduce în țară 2,2 milioane de doze destinate combaterii coronavirusului

2,2 milioane de doze de sulfat de hidroxiclorochină (HQS) vor intra în depozitele Companiei Naționale Unifarm, după demersurile făcute de producătorul clujean de medicamente Terapia.

Terapia, companie din grupul Sun Pharma, a anunțat că o primă donație de 200.000 de doze de sulfat de hidroxiclorochină (HQS) intră de joi în depozitele Unifarm, urmând ca până la sfârșitul săptămânii să mai fie aduse 2 milioane de doze.

“Ne-am mobilizat foarte repede, în contextul în care acest medicament este extrem de greu de procurat, pentru că există o cerere imensă la nivel mondial datorită unor studii încurajatoare privind eficienţa lui în tratamentul COVID-19.

La aducerea acestui transport de la Sun Alkaloida Ungaria am lucrat împreună cu specialiștii din Guvernul României, Direcția Politica Medicamentului din Ministerul Sănătății, Agenția Națională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale şi Unifarm, cărora le mulțumim pentru că au facilitat în cel mai scurt timp formalitățile legate de importul acestui medicament”, a declarat Dragoş Damian, director general al Terapia.

2,2 milioane de doze de HQS a 200 mg reprezintă cantitatea necesară pentru 100.000 de pacienți, conform recomandărilor protocolului terapeutic din 23 martie al Ministerului Sănătăţii. Compania clujeană a făcut până acum donații și sponsorizări de 500.000 de euro către spitalele și instituțiile care se află în prima linie a luptei împotriva coronavirusului, bani utilizați la procurarea echipamentelor necesare personalului medical.

“Parteneriatul nostru cu sistemul sanitar nu se oprește însă aici. Ne pregătim ca până la mijlocul lunii august să aducem în ţară 1.000 kg de materie primă de HQS care să fie utilizată ca rezervă pentru fabricarea medicamentului, dacă situația o va cere. Fabricăm şi punem pe piață lunar 500.000 de cutii de Paracetamol în trei forme de prezentare și stăm la dispoziția autorităților pentru a fabrica sau a importa și alte preparate necesare în lupta împotriva pandemiei”, a adăugat oficialul Terapia.

Terapia este cel mai mare producător de medicamente din România. Din 2015, aceasta a devenit parte a Sun Pharma, o organizație bazată pe cercetare şi dezvoltare ce reunește 42 de situri de producție, în care se fabrică 2.000 de medicamente, cu 32.000 de angajați la nivel global.

Sandoz a donat 100.000 de doze

Divizia de medicamente generice și biosimilare a grupului Novartis în România va dona către Unifarm 100.000 de doze din medicamentul generic antimalarie  hidroxiclorochină, produs de Sandoz. Ele vor fi distribuite spitalelor pentru tratarea a 4.000 de pacienți spitalizați și diagnosticați cu COVID-19, conform protocolului național aprobat de autoritățile din România. Donația vine în completarea contribuției de 480.000 de dolari pe care Novartis în România a făcut-o sistemului național de sănătate pentru a susține lupta împotriva COVID-19.  

Comenteaza