Clujul adună în cinematografe aproape 1 milion de spectatori anual

Clujul adună în cinematografe aproape 1 milion de spectatori anual
Lanțul austriac de cinematografe se va extinde în Transilvania | Foto: Cineplexx

Județul Cluj se află în topul numărului de spectatori din cinematografe în România, alături de Constanța și Timișoara, pe o piață dominată însă categoric de municipiul București.

Cele mai mari piețe cinematografice din Romȃnia sunt București (4,94 milioane de spectatori ȋn 2017), Cluj-Napoca (0,91 milioane), Constanța (0,82 milioane) și Timișoara (0,80 milioane), ce concentrează 54% din cerere, conform Profit. Orașele cu cel mai ridicat grad de utilizare a infrastructurii cinematografice sunt Iași (1,53 spectatori/ loc/ zi), Bistrița (1,44), Satu Mare (1,40), Oradea (1,18), Sibiu (1,15).

VEZI Clujul își face fond de investiții pentru filme

Lanțul austriac Cineplexx se va extinde prin inaugurarea în septembrie a unei unități de 3 milioane de euro în Satu Mare, urmate de altele în Sibiu și Târgu-Mureș. În iulie, Cineplexx a preluat cinematograful multiplex din Iris Titan București. Cineplexx va deschide în România opt cinematografe cu 50 de ecrane, prin investiții de 25 de milioane de euro.

În România, cel mai mare operator este Cinema City, controlat de lanțul britanic Cineworld. Lanțul Cine Globe România, administrat de operatorul indian de entertainment Cine Grand, pregătește o extindere, vrând să ajungă la 20 de multiplexuri în România în următorii cinci ani.

Pe piața locală a început să opereze și Happy Cinema. În 2017, numărul de spectatori ȋnregistrați ȋn cinematografele din Romȃnia a fost de 13,9 milioane, ȋn creștere cu 6,4% față de anul precedent.

Comenteaza