Clujul are două tranzacţii în Top 10

Clujul are două tranzacţii în Top 10
Operaţiunea prin care Banca Transilvania (BT) Cluj a achiziţionat filiala austriecilor de la Volksbank este pe locul şapte într-un top al celor mai mari tranzacţii din România din anul trecut, iar vânzarea de către omul de afaceri clujean a combinatului de hârtie Pehart Tec, pe patru.

Creșterea pieţei locale de achiziţii şi fuziuni (M&A) a fost susţinută de tranzacțiile din domeniul financiar, conform raportului companiei de consultanţă EY. Aici s-a înregistrat cea mai mare tranzacție, prin grupul italian UniCredit ce a cumpărat pachetul de 45% din acţiuni deţinut de Ion Ţiriac la UniCredit Ţiriac Bank pentru 771 de milioane de dolari.

Printre alte tranzacţii importante a căror valoare nu a fost făcută publică sunt amintite achiziția operatorului de sănătate Regina Maria de către fondul britanic Mid-Europa Partners (148 de milioane de dolari) sau achiziția Lafarge şi Holcim România de către producătorul irlandez CRH, într-o tranzacţie transfrontalieră estimată la 7,1 miliarde de dolari (439 de milioane pentru activele din România). 

„Stabilitatea macroeconomică a readus sentimentul pozitiv în perspectivele de afaceri şi a dat încredere investitorilor pentru implementarea strategiilor de dezvoltare. Sectorul vedetă din perspectiva valorii tranzacţiilor în 2015, atât în România, cât şi în Europa Centrală şi de Sud-est, a fost cel financiar-bancar, care ne așteptăm să fie activ alături de sectoare ca IT, producţie, energie sau servicii. Ne aşteptăm ca tranzacțiile transfrontaliere să crească, pe fondul soluțiilor strategice alese de anumiți jucători din sectoarele active în M&A, pentru a ţine pasul cu firmele concurente care şi-au consolidat deja poziția prin achiziții”, afirmă Florin Vasilică, liderul departamentului asistenţă în tranzacţii din EY România. 

Mai puţine tranzacţii, dar mai consistente
 
Piața de M&A din România a înregistrat în 2015 o creștere consistentă de 23% comparativ cu 2014, valoarea ei fiind estimată la 3,65 miliarde de dolari. Creșterea a survenit în ciuda numărului mai redus de tranzacții înregistrate comparativ cu anul precedent. Faţă de nivelul de 36% din 2014, ponderea numărului de tranzacții făcute publice este 39% din cele 123 care au avut loc în 2015, valoarea medie a tranzacţiilor sub 100 de milioane de dolari menținându-se constantă la 21 de milioane. Cele mai atractive sectoare au fost IT, energetic și minier, acestea înregistrând şi cele mai multe tranzacții (câte 13). Topul a fost completat de real estate (12 tranzacții), servicii şi sănătate (câte 11 tranzacții).
 
Majoritatea tranzacțiilor au fost făcute de investitori străini, peste 60% fiind efectuate de investitori care şi-au marcat în acest fel intrarea pe piaţă sau companii multinaţionale care şi-au consolidat poziţia în România. La nivel  regional, Slovacia este singura ţară din Europa Centrală şi de Est care a reuşit să atragă o pondere mai mare de companii străine. Comparativ cu 2014, când predominanţi au fost investitorii din Germania şi Austria, cei mai importanţi investitori străini în 2015 au provenit din SUA. Aceștia au fost responsabili pentru 10% din investiţiile străine, fiind urmaţi de cei din Irlanda şi Marea Britanie, cu câte 8%.
 
Doar 6% dintre tranzacțiile înregistrate au fost făcute de investitori români care au achiziționat ţinte externe, unul din cele mai mici procente din regiune, situându-se la egalitate doar cu Bulgaria şi Ungaria. În 2015, majoritatea investitorilor au fost strategici (83%), numărul tranzacțiilor efectuate de aceștia crescând cu 18% comparativ cu 2014, o tendinţă prezentă în toată regiunea, unde 78% din tranzacții au fost făcute de acest tip de investitori. 
 

Achiziţiile anului 2015
(companie ţintă, cumpărător)

 
UniCredit Ţiriac Bank...........UniCredit SpA...........................771 mil. USD
Lafarge, Holcim..................CRH........................................439 mil. USD
Regina Maria......................Mid Europa Partners..................148 mil. USD 
Pehart Tec..........................Abris Capital Partners................112 mil. USD
Auchan Titan.......................New Europe Property..................99 mil. USD
North Star Shipping..............Archer Daniels Midland...............95 mil. USD
Volksbank România.............Banca Transilvania....................89 mil. USD
Bucharest West Industrial.....CTP Invest...............................66 mil. USD
McDonald's România............Premier Capital.........................54 mil. USD
Nusco Tower.........................Kifeni Investments....................50 mil. USD
 
Sursa: EY România
 

Tranzacţii bancare pe bandă rulantă
 
Din acest an, compania de brokeraj a grupului financiar BT va prelua activitatea de investment banking a Capital Partners, cea mai importantă firmă românească independentă de consultanță în fuziuni, achiziţii, corporate finance. Tranzacția constă în preluarea brandului şi a echipei, iar BT Securities va deveni BT Capital Partners. Profitul net al băncii clujene pe 2015 a fost de 2,4 miliarde de lei, incluzând câştigul din achiziția Volksbank, finalizată anul trecut, de 1,6 miliarde. VBR era deţinută de vehiculul VBI Beteiligungs (Austria). În 2012, Comisia Europeană a aprobat planul de restructurare dezvoltat de Österreichische Volksbanken, ca urmare a crizei financiare şi economice, în vederea restabilirii profitabilităţii pe termen lung. În plan era inclusă vânzarea subsidiarei din România, ce trebuia să se realizeze până la finalul lui 2015. 
 

25 de milioane de euro din hârtie igienică 
 
Pehart Tec Sebeş a trecut, pentru 114 milioane de lei, la fondul de investiții Abris Capital Partners (ACP). Unitatea face parte din grupul Pehart, cu trei fabrici de hârtie tissue ce produc mărcile proprii Pufina, Alint, dar şi alte branduri. ACP a anunţat că va deschide şi a patra fabrică. Societatea avea 360 de angajaţi, afaceri anuale de 255 de milioane de lei şi un profit net de 15 milioane în 2014. „Am făcut aceste investiții cu obiectivul de a duce afacerea la un nou nivel de dezvoltare. Prin punerea în funcțiune a celei de-a patra fabrici de hârtie tissue și produse igienico-sanitare vom atinge o capacitate de producție de 100.000 de tone, realizând ceea ce ne-am propus de la bun început, să devenim un lider în regiune”, declara Ioan Tecar. El a rămas acţionar şi preşedinte. ACP are în administrare active de 1 miliard de euro, planurile de investiţii fiind concentrate în Europa Centrală şi de Est.

Comenteaza