Clujul, cea mai bună afacere pentru Solaris: 131 de vehicule în cinci ani

Clujul, cea mai bună afacere pentru Solaris: 131 de vehicule în cinci ani
Clujul a cumpărat cele mai multe vehicule Solaris din România

Cluj-Napoca este orașul cu cele mai bune vânzări din România pentru producătorul polonez Solaris Bus & Coach (SBC), specializat în fabricarea de vehicule electrice pentru transport public.

„România este de departe cea mai dinamică piață la nivel regional pentru mijloacele de transport nepoluante datorită alocărilor de fonduri de finanțare oferite de Uniunea Europeană și de Fondul de Mediu. Pentru anul următor avem în plan livrarea a 65 de vehicule și ne propunem să ne menținem poziția de lider în zona de soluții de transport ecologice precum autobuze electrice și troleibuze”, a declarat Daniel Ciolan, director general al Solaris România.   

În urma licitațiilor câștigate în decursul ultimilor cinci ani, Solaris a livrat în Cluj-Napoca 40 autobuze diesel, 41 electrice și 50 de troleibuze, în Craiova - 29 de autobuze diesel, în Pitești - 70 de autobuze diesel, în Brașov - 26 de troleibuze, în Satu Mare - 11 autobuze hibrid, iar în Galați - 17 troleibuze.

Compania a ajuns la peste 300 de vehicule folosite în transportul public din opt orașe din România, jumătate dintre ele fiind propulsate electric. SBC a livrat anul acesta 37 de vehicule pe piața locală, dintre care 26 de troleibuze în Brașov și 11 autobuze hibrid în Satu Mare.

Pentru 2021, Solaris a planificat pentru livrare 65 de mijloace de transport în comun: 16 autobuze electrice în Craiova, 20 troleibuze în Ploiești, 6 autobuze hibrid în Satu Mare, 3 troleibuze în Mediaș și 20 de autobuze hibrid în Galați.

SBC este unul dintre cei mai mari producători din Europa de autobuze și troleibuze. De la lansarea sa, în 1996, fabrica de la Bolechowo (Polonia), a produs 19.000 de vehicule, utilizate în transportul public din sute de orașe europene.

În România, grupul a cumulat afaceri de 85 milioane de euro în perioada 2014-2019 și a participat la licitații în transportul public din Cluj-Napoca, Pitești, Brașov, Baia Mare, Satu Mare, Galați, Craiova sau în cadrul Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației.

SBC este unul dintre cei mari producători din Europa de autobuze și troleibuze, 19.000 de vehicule livrate. În 2018, s-a alăturat grupului spaniol CAF. Printre competirorii săi internaționali se numără Mercedes, Volvo, Irizar, VDL, BYD.

Comenteaza