Clujul, cel mai scump oraș din țară la apartamente. Crește oferta, dar scade cererea în pandemie

Clujul, cel mai scump oraș din țară la apartamente. Crește oferta, dar scade cererea în pandemie

Municipiul Cluj-Napoca a cunoscut un declin important al numărului de potențiali cumpărători de apartamente în primul trimestrul al anului (T1). 

Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

La nivel național, preţul mediu cerut de vânzătorii de apartamente s-a majorat în T1 cu 2,2% faţă de finalul lui 2020, în paralel cu scăderea cu 4% a cererii, pe fondul scăderii cererii şi al majorării ofertei existente, faţă de 3,5% la sfârşitul anului trecut, arată o analiză realizată de portalul Imobiliare.ro.

Cluj-Napoca rămâne cel mai scump oraş, cu 1.850 euro/mp, potrivit ZF. Rata de creştere se află la cel mai scăzut nivel înregistrat în ultimii şase ani, o valoare mai scăzută decât atât (2,7%), fiind consemnată în primul trimestru din 2015. 

În paralel, se observă o diminuare a cererii pentru locuinţe în oraşele mari, în medie cu 4%. Cel mai mare declin al numărului de potenţiali cumpărători (17%), a fost consemnat la Constanţa, Cluj-Napoca şi Iaşi, urmate de Timişoara, cu -7%. În Bucureşti cererea a fost cu 5% mai mare în primele trei luni din 2021.

Această scădere a interesului pentru achiziţii a produs efecte vizibile pe piaţa vânzărilor de locuinţe, oferta existentă crescând cu 11%, până la 15.800 de oferte. Perioada de vânzare şi marjele de negociere pentru apartamente au crescut în patru din cele şase oraşe mari analizate.

Prin contrast, datele publicate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară indică faptul că în primul trimestru s-au vândut cele mai multe bunuri imobile din ultimii cinci ani, anume 161.000, comparativ cu 133.000 anul trecut. În România sunt înregistrate 40 de milioane de imobile.

Creşterea de 42,7% faţă de trimestrul întâi din 2020 este semnificativă pe segmentul unităţilor individuale, ce însumează 40.000 de unităţi, majoritatea cu destinaţia de locuire (apartamente). La preţurile de vânzare, clasamentul marilor centre urbane cu medii de peste 1.000 euro/mp a rămas neschimbat

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza