Clujul cere Europei să le dea IMM-urilor jumătate din bugetul de inovare

Clujul cere Europei să le dea IMM-urilor jumătate din bugetul de inovare

Organizația Cluj IT Cluster (CITC) a solicitat, în numele întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) din domeniu, o cotă de 50% din noul buget dedicat inovării digitale al Uniunii Europene (UE).

“Vedem acum, în aceste momente dificile pentru Europa și nu numai cât de important este să investim în cercetare, inovare și tehnologie. Vom depăși cu siguranță criza de acum, așa cum am depășit și altele, însă trebuie să învățăm din greșeli. Vremea declarațiilor fără conținut a trecut, a venit vremea asumării.

Statele membre UE și instituțiile europene trebuie să devină mai responsabile față de scopul și felul în care alocă resursele publice. Solicităm acum Consiliului European să sprijine IMM-urile europene pentru a face tranziția către o economie digitală. Putem salva locuri de muncă, putem crea noi afaceri în locul celor care vor dispărea. Europa poate mai mult în această direcție”, a declarat directorul executiv al CITC, Andrei Kelemen.

CITC, împreună cu alte 48 de organizații din alianța Digital SME, au adresat o scrisoare deschisă preşedintelui Charles Michel şi Consiliului European în avansul summitului din 26-27 martie. Ele au solicitat întărirea sprijinului pentru IMM-uri prin alocarea unui buget mărit în noul exerciţiu financiar.

“Companiile reprezentate sunt motorul economiei europene, 99% din totalul celor active la nivel European. Provocările întâlnite de IMM-urile digitale au existat şi înaintea ameninţării la adresa stabilităţii economice europene care a venit o dată cu pandemia de coronavirus.

IMM-urile din industria de IT nu au suficiente resurse pentru a direcţiona investiţii în cercetare şi dezvoltare, resimt o lipsă acută a forţei de muncă cu competenţe digitale necesare şi se află în concurenţă cu marile companii tehnologice atât privind resursa umană, cât şi facilităţi fiscale acordate din partea statului”, susțin acestea.

Cerinţa principală a semnatarilor este ca IMM-urile europene să primească o alocare de 50% din bugetul UE direcţionat spre inovaţie digitală. Bugetul include programe precum Horizon Europe, Europa Digitală, Mecanismul pentru Interconectarea Europei. Acest lucru înseamnă o creştere semnificativă de la procentul de 20% din buget care a fost direcţionat spre IMM-uri până acum.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK

loading...
Loading...
Comenteaza