Clujul devine punctul zero al inovării: dezvoltarea IMM-urilor din IT şi nanotehnologia, dezbătute la Cluj Innovation Days

Clujul devine punctul zero al inovării: dezvoltarea IMM-urilor din IT şi nanotehnologia, dezbătute la Cluj Innovation Days
Timp de două zile, Clujul va deveni zona zero a tehnologiei și inovării, în cadrul celei de-a treia ediţii a Cluj Innovation Days, eveniment organizat de Cluj IT Cluster în 19 şi 20 martie.

Pe parcursul forumului regional de la Cluj sunt așteptați aproximativ 400 de programatori, manageri din IT, universitari și reprezentanți ai mediului de afaceri, evenimentul fiind unul de referință pentru inovarea în IT din Europa Centrală și de Est. Principalele teme de dezbatere vor fi axate pe procesele implicate în transferul tehnologic și etapele parcurse de la cunoaștere la valorificare pe piață. 

„Conferința reunește specialiști din mai multe țări europene și nu numai, iar împreună vrem să ne inspirăm din modele de succes în transfer de tehnologii. Urmărim să acționăm ca facilitator între cele trei componente importante implicate în inovarea IT: companii, universități și instituții publice", a declarat Alexandru Tulai, președintele Cluj IT Cluster.

Dezvoltarea IMM-urilor din domeniul IT va fi dezbătută împreună cu specialiști internaționali precum Jonathan Loeffler, directorul Steinbeis-Europa-Zentrum Karlsruhe, Bror Salmelin și Viorel Peca, directori de unitate în cadrul Comisiei Europene cu atribuții în zona IMM-urilor, și Alberto di Consiglio, specialist în proprietate intelectuală.

Cu sfaturi practice vor veni și Sorin Mîndruțescu, directorul general al Oracle România, Olaf Lausen, director de dezvoltare în cadrul Telekom România, Tobiasz Janusz Koprowski, consultant specializat în tehnologii Microsoft, și Elisabeta Moraru și Carmen Pungă, industry manageri la Google.

Despre cercetare, nanotehnologii și alte aplicații IT în industrie vor discuta Jurgen Raizner, director în cadrul Steinbeis-Europa-Zentrum, Tom Thomas, partener în cadrul Harper Macleod LLP, Susanne Avessta de la Fiware Tech, Dietrich Paper, directorul Departamentului de Cercetare și Dezvoltare din cadrul Anoxymer, Nihal Engin Vrana, director de cercetare în cadrul Protip Medical, și Philippe Lavalle, directorul de cercetare al Inserm.

Lista vorbitorilor mai include specialiști precum Ioana Postu (Comisia Europeană), Maria Koura (Atlantis Consulting), Edgar Grundstein (TZM), Bogdan Iordache (3TS Capital), Radu Vunvulea (MVP Microsoft) şi Gabriel Vlăduț (Asociația Română pentru Transfer Tehnologic și Inovație).

Cluj Innovation Days este organizat anual de Cluj IT Cluster și urmărește consolidarea comunității IT și facilitarea interacțiunii cu parteneri de afaceri și sectorul public. Evenimentul este susținut parțial prin proiectul „Dezvoltarea inovativă prin Informatizare a Ecosistemului urban Cluj-Napoca", proiect implementat de către Cluj IT și co-finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice", Axa 1 POSCCE, operaţiunea O1.3.3 - Sprijin pentru integrarea întreprinderilor în lanțurile de furnizori sau clustere.

Cluj IT este o asociaţie de tip cluster inovativ, înfiinţatǎ în octombrie 2012 și având peste 40 de membri: companii de IT, universități și institute de cercetare, instituții publice și organizații catalizator. Inițiativă de business, clusterul urmărește creșterea competitivității sectorului IT și a vizibilității industriei IT românești, precum și poziționarea Clujului ca un hub regional inovator.  Prioritățile pentru următoarea perioadă includ extinderea prezenței internaționale, proiecte comune între universități și industria IT, precum și dezvoltarea Cluj Innovation City, care va asigura comunității IT infrastructura necesară pentru dezvoltare, inovare și colaborare în proiecte de anvergură.

Comenteaza