Foto Clujul, escală spre Silicon Valley. Cea mai promițătoare antreprenoare pleacă din oraș

Clujul, escală spre Silicon Valley. Cea mai promițătoare antreprenoare pleacă din oraș
Marea speranță a IT-ului clujean vrea să își dezvolte afacerea în SUA | Foto: Facebook - Xenia Muntean
Clujul, escală spre Silicon Valley. Cea mai promițătoare antreprenoare pleacă din oraș
Clujul, escală spre Silicon Valley. Cea mai promițătoare antreprenoare pleacă din oraș
Clujul, escală spre Silicon Valley. Cea mai promițătoare antreprenoare pleacă din oraș
Clujul, escală spre Silicon Valley. Cea mai promițătoare antreprenoare pleacă din oraș
Clujul, escală spre Silicon Valley. Cea mai promițătoare antreprenoare pleacă din oraș

Xenia Muntean s-a mutat la Cluj de la Chișinău pentru că i s-a promis finanțare pentru aplicația ce promite să revoluționeze publicitatea în rețelele de socializare. Deoarece marile fonduri de investiții în IT tot în SUA sunt, își va transfera acolo noul business. Este una dintre cele cinci românce incluse de Forbes între primele 100 de antreprenoare din Europa, top în care apare și clujeanca Anca Goron.

Revista americană Forbes, în ediția sa electronică, a inclus recent cinci românce în lista sa cu 100 de antreprenoare din Europa pe care orice om de afaceri debutant e bine să le urmărească pe Twitter și LinkedIn ca modele în business, consemnează portalul de specialitate Start-up Cafe.

“Poți considera această listă un fel de copiuță - ca la școală - care să te ajute să găsești mai repede următorul startup de 1 miliard de dolari (unicorn, n. red.). Aceste antreprenoare uimitoare dau lovitura. Intră în legătură cu ele, întâlnește-te cu ele, finanțează-le!”, îndeamnă publicația americană de business.

Le-a plăcut spiritul antreprenorial din Cluj

Antreprenoarea conduce o echipă de patru tineri, formată după Startup Weekend Moldova, care și-au lăsat slujbele pentru a veni în România să își dezvolte afacerea: Nicolae Gudumac, Vlad Căluș, Veronica Zubcu. „Am ales să venim la Cluj pentru că aici comunitatea startup-urilor este mult mai puternică decât ce avem noi în prezent în Chișinău. În Moldova lucrurile evoluează foarte încet din acest punct de vedere. Am găsit în Cluj o comunitate unită, unde startup-urile se susțin între ele”, spunea Xenia Muntean.

Vechiul lor proiect a fost abandonat ulterior deoarece au constatat că avea probleme de structură, design și business. Prin noul proiect, Planable, au creat o platformă pe internet prin care pot fi create campanii de promovare pe rețelele de socializare, pe care le poți gestiona foarte ușor, indiferent de numărul lor.

Un punct forte al acesteia este că poți colabora și poți discuta cu clienții pe platformă și astfel se asigură un canal de comunicare eficient. Planable este o unealtă dedicată relației dintre agenție și brand ce permite vizualizarea, planificarea, aprobarea, postarea în timp real a planurilor editoriale de Facebook.

Premiul oferit pentru câștigarea competiției de la Chișinău a fost participarea la Product Bootcamp, inițiat de Spherik Accelerator. Programul internațional Spherik este dedicat antreprenorilor aflați la început de drum și se derulează în parcul tehnologic Liberty din Cluj prin intermediul fondului de investiții Fribourg Capital, concretizat din inițiativa lui Ion Sturza, investitor în acest complex. 

Familia Sturza, una de vizionari

Cei patru tineri au câștigat competiția Startup Avalanche, din cadrul evenimentului Techsylvania, la care au participat 100 de proiecte din 15 țări, jurizată de investitori ca Tim Draper sau Marius Ghenea.

„Suntem foarte impresionați de tenacitatea și ambiția acestor tineri. Vom căuta mai multe echipe ca aceasta în România şi în regiune. Startup Avalanche și Techsylvania au creat oportunități pentru startup-uri, investitori și întreaga comunitate”, a declarat Dan Sturza, senior associate în Fribourg Capital, fiul fostului premier al Republicii Moldova.

Marele premiu a fost o excursie în Silicon Valley, unde au avut ocazia să cunoască investitori și oameni de afaceri din SUA pe care să îi convingă să investească în proiect. Acum tinerii se concentrează pe integrarea în aplicație a părții de asistență pentru Twitter și Instagram. Ei vor să crească echipa, să se mute în SUA și să demareze o campanie de marketing. Atuul SUA este că acolo există investitori, acceleratoare, business angels, fonduri de venture capital, alți fondatori de start-up-uri dispuși să investească în noua companie.

Competiții de business câștigate la foc automat

Antreprenorii au fost acceptați de acceleratorul Techstars din Londra (unul din cele mai cunoscute programe de acest fel din lume), iar Planable s-a numărat printre cele 7 din 11 companii conduse de femei intrate în calupul de noi afaceri acceptat. Odată cu integrarea în Techstars, au primit o investiție de 120.000 dolari pentru dezvoltarea proiectului, unul dintre obiective devenind crearea unui birou în Anglia.

Planable a câștigat și Pirates on Shore, competiţie care a propulsat-o în Pirate Summit de la Koln, unde a reprezentat România în una dintre cele mai importante concursuri de startup-uri din lume. În prima etapă, startup-ul a avut produsul în faza de testare beta, fiind folosit de mai multe branduri în mod gratuit, însă strategia fondatorilor este de a monetiza aplicația.

Candidate la unicorn
Între româncele incluse în Top 100 se mai află, în afară de Xenia Muntean (locul 33), Alexandra Anghel (poziția 19), cofondatoare a Appticles, platformă care ajută micile afaceri să își creeze aplicații de mobil pentru a ajunge mai ușor la o cât mai mare parte de public. Anca Goron (locul 40), cu un doctorat în inteligență artificială și 12 ani de experiență în afaceri IT, este fondatoare a Doorie.io, platformă de inteligență artificială destinată hotelurilor, pentru managementul listei de oaspeți și motivarea angajaților, startup-ul fiind premiat la un salon de tehnologie în turism din Dubai. Ligia Adam (locul 79), este cofondatoare a CivicTech România, organizație care promovează și susține digitalizarea serviciilor publice în țară, iar Ioana Hasan (locul 84), manager de produs la Smart Bill, cunoscută platformă electronică de facturare.
Comenteaza