Clujul, fruntaş în topul judeţelor cu cele mai multe salarii mari

Clujul, fruntaş în topul judeţelor cu cele mai multe salarii mari
În condiţiile în care doar 4% din angajaţii din România au salarii brute de peste 1.000 de euro pe lună, Clujul se află în topul judeţelor cu cei mai mulţi astfel de salariaţi.

83% din angajaţii din România au salarii cuprinse între 975 de lei brut pe lună (nivelul salariului minim pe economie) şi 2.415 lei brut pe lună (nivelul salariului mediu pe economie), arată datele centralizate de ZF pe baza informaţiilor de la Inspecţia Muncii.

De asemenea, 13% din salariaţi câştigă între 2.415 lei brut pe lună şi 5.000 de lei, în timp ce numai 4% din angajaţii din Ro­mânia au salarii mai mari de 5.000 de lei brut pe lună. 

În acest context, Clujul se află pe locul trei în topul judeţelor cu cele mai multe persoane care au venituri lunare de peste 5000 de lei, cu 10.408 astfel de salariaţi. Judeţul este devansat doar de municipiul Bucureşti, unde sunt înregistraţi 116.826 de angajaţi ce câştigă lunar această sumă, şi de Ilfov, cu 10.912 de persoane. 

Pe locul patru în top se situează judeţul Timiş, cu 10.105 de salariaţi, urmat la mare distanţă de Braşov, unde abia 5.825 de persoane au salarii de peste 5.000 de lei.

În coada clasamentului se află judeţele Gorj, cu 299 de angajaţi, Mehedinţi, cu 294, Ialomiţa, cu 275, Vaslui, cu 244, şi Vrancea, cu 228.

„Marii angajatori din ultimii ani au fost companiile din retail sau din producţie. În ambele domenii procentul personalului de conducere raportat la efectivul total de salariaţi este scăzut, iar cei mai mulţi salariaţi din aceste do­menii lucrează ca lucrători co­merciali sau ca muncitori în fa­brici, unde salariul este la nivelul salariului minim pe economie sau puţin peste", a explicat Oana Datki, South East Europe ma­naging partner în cadrul unei firme cu activităţi în domeniul resurselor umane.

Totuşi, spune ea, situaţia s-a mai schimbat în ultimii ani, odată cu dezvoltarea centrelor de servicii de exter­nalizare sau cu angajările făcute în sectorul IT, unde salariile de început se apropie de nivelul salariului mediu pe economie.

Comenteaza