Clujul imobiliar la finalul anului trecut. Cât costă metrul pătrat, care sunt cele mai ieftine zone și cât durează vânzarea unui apartament

Clujul imobiliar la finalul anului trecut. Cât costă metrul pătrat, care sunt cele mai ieftine zone și cât durează vânzarea unui apartament

Prețul mediu/metru pătrat cerut în Cluj-Napoca la final de 2023 a crescut cu aproximativ 20% față de acum doi ani.

Cererea pentru achiziția de locuințe a crescut semnificativ pe piața rezidențială din Cluj-Napoca, în paralel cu o scădere alarmantă a ofertei, potrivit celui mai nou raport imobiliare.ro.

Prețuri de Cluj: Cele mai ieftine zone vs. cele mai scumpe 

Potrivit sursei citate, circa 8.800 de potențiali cumpărători și-au arătat interesul pentru locuințele din Cluj-Napoca la finele anului trecut, cu 22% mai mulți decât în trimestrul IV 2022. Cererea s-a concentrat, în principal, pe segmentul locuințelor vechi, dar un avans cu aproape 30% a fost înregistrat și în interesul pentru locuințele noi.

Oferta, în schimb, aproape s-a înjumătățit. Au fost disponibile pe plan local 9.000 de locuințe la vânzare în trimestrul IV al anului trecut.

Cumpărătorii plătesc cele mai mari prețuri pentru apartamentele din Cluj-Napoca. Anul 2023 a fost încheiat cu un preț mediu de 2.535 euro/mp util pe piața rezidențială locală, cu 4% mai ridicat față de finele lui 2022 și cu aproape 20% peste nivelul înregistrat acum doi ani.

Iată care au fost cele mai ieftine și cele mai scumpe zone/mp din Cluj-Napoca la finele anului trecut.

Cele mai scumpe zone/mp din Cluj-Napoca

  • Andrei Mureșanu - 2.833 euro/mp
  • Sopor - 2.830 euro/mp
  • Bună Ziua - 2.750 euro/mp

Cele mai ieftine zone/mp din Cluj-Napoca

  • Iris - 2.141 euro/mp
  • Dâmbul Rotund - 2.136 euro/mp
  • Făget - 2.064 euro/mp

Cât durează vânzarea unui apartament în Cluj și cât „lasă din preț” proprietarii

În ultima parte a anului trecut aveai nevoie de 102 zile pentru a găsi un cumpărător pentru un apartament. Așteptarea s-a redus cu mai bine de trei săptămâni față de sfârșitul lui 2022.

Proprietarii din Cluj-Napoca negociază cel mai puțin prețurile apartamentelor scoase la vânzare. Indicatorul a ajuns la 2,5% în trimestrul IV 2023 de la 3,7% în intervalul similar al anului precedent.

La nivelul județului Cluj s-au vândut aproape 8.700 de imobile în ultimele trei luni ale anului trecut, în creștere cu 10% față de sfârșitul anului 2022, arată datele ANCPI.  Din total, circa 2.800 au fost unități individuale.

Aproximativ 5.700 de potențiali chiriași și-au căutat, în același timp, o casă sau un apartament în Cluj-Napoca pe Imobiliare.ro, numărul lor fiind în ușoară scădere față de cel înregistrat la sfârșitul lui 2022. Aceasta a fost, de altfel, și singura reducere a interesului la închiriere înregistrată în rândul centrelor regionale majore analizate. 

Cât costa chiria la sfârșitul anului trecut în Cluj-Napoca

Trebuie menționat, însă, că oferta a avut de suferit puternic pe plan local. Cei interesați de închirierea unei locuințe în Cluj-Napoca au avut de ales din 4.600 de case și apartamente, cu 27% mai puține decât în intervalul octombrie – decembrie 2022, aceasta fiind a doua cea mai puternică scădere înregistrată în rândul marilor centre regionale din țară.

Cluj-Napoca este, totodată, cel mai scump oraș pentru chiriași. Bugetul mediu necesar pentru închirierea unei garsoniere ajunge la 340 euro/lună, iar cel aferent unui apartament cu 2 camere la 550 euro/lună.

Cea mai scumpă zonă din oraș pentru chiriași este Andrei Mureșanu, unde proprietarii solicită, în medie, 750 euro/lună pentru un apartament.

Cele mai scumpe zone de închiriat din Cluj-Napoca

  • Andrei Mureșanu - 750 euro/lună
  • Plopilor - 750 euro/lună
  • Borhanci - 735 euro/lună

Cele mai ieftine zone de închiriat din Cluj-Napoca

  • Mănăștur - 480 euro/lună
  • Dâmbul Rotund - 499 euro/lună
  • Zorilor - 550 euro/lună
Comenteaza