Clujul, în topul muncitorilor străini din România

Clujul, în topul muncitorilor străini din România

Județul Cluj este poziționat între primele cinci din țară în care lucrează cei mai mulți cetățeni străini din afara Uniunii Europene (UE).

23.000 de cetățeni din afara UE au permise de ședere în scop de muncă în România, majoritatea fiind de origine din Vietnam, Turcia, Nepal și China, reiese din datele primite de Economica.net de la Inspectoratul General pentru Imigrări. Numărul lucrătorilor extracomunitari angajați legal în România e triplu față de 2016.

București, Ilfov, Constanța, Timiș, Brașov și Cluj sunt zonele în care lucreză cei mai mulți cetățeni din afara UE. Majoritatea lucrează în construcții. În 2019 guvernul a permis angajatorilor să aducă la muncă cel mult 30.000 de noi lucrători extracomunitari, cel mai mare număr din 2014 încoace, ca răspuns la deficitul de forţă de muncă locală.

Anul trecut au fost 97.000 de locuri de muncă rămase neocupate, deși angajatorii le-au scos la concurs în mod repetat. Piaţa muncii se confruntă cu un deficit semnificativ de forţă de muncă, mai ales în construcţii şi în industria ospitalităţii, iar criza de lucrători calificaţi a luat proporţii în ultimii ani.

Patru milioane de români au ales să emigreze, iar importul de forţă de muncă extracomunitară e restricţionat anual de guvern. Jumătate dintre cetățenii extracomunitari care aveau anul trecut permise de ședere în scop de muncă, în România, au sub 34 de ani.

6.700 de străini din afara UE lucrează în București, 2.800 în Ilfov, 1.700 în Constanța, 1.600 în Timiș, în jur de 1.000 în Brașov. Cluj, Tulcea, Galați, Arad și Prahova urmează în clasamentul județelor în care lucrează cei mai mulți cetățeni extracomunitari. Majoritatea au fost aduși în țară să lucreze pe posturi de muncitor necalificat în construcții, manipulant mărfuri, fierar betonist, ajutor bucătar, zidar, spălător de vase, sudor și dulgher.

Comenteaza