Clujul, în topul zonelor cu cele mai multe fonduri europene atrase

Clujul, în topul zonelor cu cele mai multe fonduri europene atrase

Ilfov, Bucureşti, Constanţa, Cluj şi Bihor se aflau în vârful clasamentului zonelor care au atras cele mai multe fonduri europene în actualul exerciţiu financiar (2014-2020), conform Ministerul Fondurilor Europene (MFE).

Zona Metropolitană Bucureşti-Ilfov (ZMBI), unde sunt înregistrate oficial 270.000 de firme din 990.000 la nivel naţional, nu poate beneficia de fonduri europene. La jumătatea anului trecut, cifrele centralizate arătau că Ilfov, Bucureşti, Constanţa, Cluj şi Bihor se aflau în vârful topului atragerii fondurilor europene.

Este vorba despre proiecte care sunt realizate atât de autorităţile publice, cât şi de companii, organizații, instituţii de învăţământ. Bucureştiul şi Ilfovul sunt excluse de la zonele de investiţie ale majorităţii axelor de finanţare, MFE considerând că acestea sunt acum zone cu o absorbţie foarte bună şi evaluând necesitatea de finanţare către celelalte regiuni mai puţin dezvoltate.

Datele publicate de Registrul Comerțului relevă faptul că, în perioada ianuarie-martie 2020, au fost dizolvate 7.700 de companii, iar Bucureştiul şi Ilfovul deţin peste 20% din totalul acestora, situându-se astfel în top. Acelaşi lucru se poate observa şi în cazul suspendărilor şi radierilor.

"În situaţia în care ne aflăm în prezent, când fiecare euro contează, când afacerile din zona Bucureşti - Ilfov au fost afectate în urma pandemiei de COVID-19 mult mai tare decât în alte zone din ţară, este impetuos necesar ca MFE să regândească abordarea anterioară.

Firmele din ZMBI au dat dovadă de maturitate şi au reuşit, majoritatea, să facă faţă crizei COVID-19. Stimularea lor, printr-un acces echitabil la aplicaţii pe fonduri europene, ar ajuta deopotrivă antreprenorii şi economia să îşi revină mult mai rapid", afirmă Cristina Chiriac, preşedintele CONAF.

În ciuda datelor statistice preliminare prezentate, economia României, suferă de pe urma pandemiei de coronavirus, iar datele indică afaceri închise, mai mulţi şomeri şi sectoare întregi aflate la cota de avarie.

Deşi în prezent, sunt discuţii aplicate la Bruxelles privind fondurile ce vor fi alocate pentru stimularea economică a zonei euro şi luptă împotriva pandemiei, autorităţile au la îndemână cea mai simplă pârghie - absorbţia fondurilor europene şi relansarea afacerilor care par a fi fără viitor economic.

CONAF s-a născut prin asocierea a trei federaţii patronale, patru patronate şi patru asociaţii naţionale.

Comenteaza