Clujul își duce soluțiile informatice la Dunăre. După Smart City Alba

Clujul își duce soluțiile informatice la Dunăre. După Smart City Alba

Asociaţia Comunităţile Locale Riverane Dunării (CLRD) a anunțat că România va avea un Hub Macroregional Dunărean (HMD), iniţiativă ce are ca scop dezvoltarea şi promovarea competitivităţii în domenii precum agricultură, turism, biodiversitate sau buna guvernanţă.

"În urma concluziilor şi recomandărilor Forumului Naţional al Strategiei UE pentru Regiunea Dunării şi drept urmare a iniţiativei de internaţionalizare educaţională şi de business - CLRD, un consorţiu extins format din Cluj IT Cluster (CITC) şi Catedra Internaţională Onorifică Jean Bart au decis constituirea HMD la Constanţa, în 1 februarie 2019", conform CLRD.

Scopul central al noii entităţi este de a coagula energiile plecând de la oportunităţile pe care le deschide digitalizarea transformaţională pentru dezvoltarea şi promovarea competitivitaţii în domenii-cheie, precum agricultură, turism, prezervarea biodiversităţii, buna guvernanţă.

CITC grupează principalele forţe ale inovării din spaţiul academic şi de afaceri din Transilvania şi coordonează cooperarea transnaţională cu alte 30 de clustere din zona balcanică a Mării Negre şi a Regiunii Baltice. Acesta şi-a lansat deja în afara județului prima sa linie de soluţii de Smart City, unde pune în practică împreună cu primăria din localitate conceptul de oraş-creier al viitorului, în contextul proiectului pilot Alba Iulia Smart City.

De la înființare, CITC şi-a focalizat capacitățile inovative în direcţia dezvoltării de sisteme urbane de tip Smart City, bazate pe o viziune ce implică cele mai avansate tehnologii informatice ale momentului.

Este primul Brained City din România, întreaga construcţie fiind gândită pe o structură funcţională asemănătoare creierului uman: centre de date, de procesare, interfeţe pentru conectivitate pe dimensiunea şi specificul fiecărei comunităţi urbane. Membrii CITC dezvoltatori ai acestor soluţii sunt Life Is Hard, Parking Plus, Optima Group, ArtSoft Consult, Solar Ecosystems, Trencadis, CloudSoftware, Arxia, HyperMedia, Avitech.

CITC este o asociaţie de tip cluster inovativ cu 50 de membri: 35 de companii de IT cu mii de angajaţi şi afaceri cumulate de 100 de milioane de euro, universităţi și institute de cercetare, instituții publice și organizații catalizator.

Inițiativă de business, clusterul urmărește creșterea competitivității sectorului IT și a vizibilității industriei IT româneşti, precum și poziţionarea Clujului ca un hub regional inovator. Misiunea CITC este să devină unul dintre cei mai credibili furnizori de servicii și produse inovatoare IT și de sisteme de suport organizațional din Europa Centrală și de Est.

Comenteaza