Clujul își înnoiește locuințele de trei ori mai repede decât Bucureștiul

Clujul își înnoiește locuințele de trei ori mai repede decât Bucureștiul

La fiecare 21 de locuinţe existente la Cluj-Napoca a fost construită una nouă, în timp ce la Bucureşti raportul este de 1 nouă la 77 vechi.

Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

Dezvoltarea industriei informatice şi creşterea puternică a veniturilor populaţiei din municipiul Cluj-Napoca s-au reflectat în piaţa imobiliară, cererea pentru locuinţe noi accelerând puternic construcţiile de noi blocuri, conform ZF.

Anul trecut au fost construite în Cluj 7.130 de noi locuinţe, de aproape patru ori mai multe decât în 2013, fiind la 63% din volumul din capitală, unde tot anul trecut s-au livrat 11.300. Populaţia este însă de 6-7 ori mai numeroasă în Bucureşti.

În prima parte a acestui an Clujul a tras cea mai mare tranzacţie imobiliară semnată vreodată în afara capitalei cu un proiect de birouri prin vânzarea clădirii The Office de către NEPI - Rockcastle şi Ovidiu Şandor către compania Dedeman, printr-o tranzacție estimată la 130 de milioane de euro.

Spre deosebire de Bucureşti, Cluj-Napoca va fi conectat în următorii ani la infrastructura rutieră modernă a Europei de Vest, atât prin Sebeş, cât şi prin Autostrada Transilvania, Cluj - Oradea.

Datorită dezvoltării Clujului, Fondul Suveran al Norvegiei, care gestionează active de 1.000 de miliarde de dolari şi investeşte banii din petrol şi gaze în acţiuni şi proprietăţi la nivel internaţional, ia în calcul achiziţia unei platforme industriale în Cluj-Napoca, potrivit datelor din piaţa imobiliară.

În Cluj sunt cele mai scumpe apartamente din România, media fiind la 1.600 euro / mp util, cu 300 de euro peste Bucureşti. Deși cele mai scumpe apartamente rămân cele din capitală, Clujul nu are o zonă cu locuinţe mai accesibile cum este sudul Bucureştiului, dar nici clădiri afectate de cutremurul din 1977.

Anul trecut s-au vândut 35.000 de locuinţe în cele mai mari opt pieţe rezidenţiale regionale din România, în creştere cu 18,5% comparativ cu 2017 şi dublu comparativ cu anul 2013, potrivit unui studiu întocmit de către compania de consultanţă imobiliară SVN România.

Cele mai mari creşteri din 2018 raportat la 2013 au fost înregistrate în Sibiu, Cluj, Braşov, Iaşi şi Timişoara, unde noile investiţii atrase în ultimii şase ani au avut un cuvânt greu de spus asupra pieţei imobiliare. În fiecare dintre cele mai mari pieţe rezidenţiale se livrează anual peste 1.000 de locuinţe, ele fiind în ordine Bucureşti - Ilfov, Cluj-Napoca, Constanţa, Timişoara, Braşov, Sibiu, Iaşi şi Oradea.

Rezultatul înregistrat în 2018 reprezintă un nou record absolut, acesta fiind mai ridicat cu 30% faţă de 27.000 de locuinţe livrate în aceleaşi pieţe regionale în 2008, anul de vârf dinaintea declanșării crizei economice.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza