Cluj-Napoca lipsește de pe harta investițiilor imobiliare majore din România

Cluj-Napoca lipsește de pe harta investițiilor imobiliare majore din România
Proiectul de 220 de milioane de euro de la Timișoara și-a schimbat denumirea din Openville în Iulius Town

Cele mai mari proiecte de birouri în perioada 2019 - 2020 se vor concretiza la București, cele de retail, la Timișoara și Brașov, iar în sectorul industrial, în zona de sud. Clujul nu anunță proiecte majore pe nici una dintre aceste trei componente imobiliare, conform estimărilor JLL România.

Activitatea de dezvoltare imobiliară s-ar putea dubla în 2019 comparativ cu 2018, dacă toate proiectele programate pentru acest an vor fi finalizate, arată datele JLL România. Potrivit datelor anunțate de dezvoltatori, 900.000 mp de spații moderne ar urma să fie finalizate în acest an, din care jumătate proiecte industriale și de logistică.

Stocul de spații industriale și de logistică din România va urca la 4,25 milioane de mp, o creștere de peste 10% față de 2018. La jumătatea anului, stocul a depășit pragul de 4 milioane mp, din care 2 milioane mp în București.

Activitatea de dezvoltare pe acest sector este încurajată de evoluția cererii din ultimii trei ani, în perioada 2016 – iunie 2019 fiind contractați 1,7 milioane de mp de spații industriale și de logistică. Spre comparație, în perioada 2011 - 2015, au fost închiriați în România 1,2 milioane mp de spații industriale și logistice.

Pentru acest an 400.000 mp de spații industriale și logistice se așteaptă să fie finalizați. Deoarece 180.700 mp au fost deja livrați în semestrul I și 230.000 mp sunt în construcție, livrările vor fi mai mari de 400.000 mp estimați inițial. Pe fondul cererii puternice și a ponderii foarte mici a proiectelor speculative, rata de neocupare s-a menținut la 6%. Aici domină proiectele WDP Ștefănești (59.500 mp), Southern Park Craiova (30.000 mp) și ELI Chitila (20.000 mp.)

“Pentru finele anului nu ne așteptăm la modificări majore ale ratei de neocupare chiar dacă proiectele care urmează să fie finalizate în a doua parte a anului au în medie 40% din spații preînchiriate. Există mai multe tranzacții mari în așteptare, iar dacă vor fi încheiate la timp, rata de neocupare va fi mică la momentul finalizării construcției. Livrările noi nu trebuie să contribuie prea mult la rata de neocupare în a doua jumătate a anului. Lipsa de proiecte noi de retail va fi compensată în a doua parte a anului”, susțin experții JLL.

Pe piața de retail, activitatea de dezvoltare a încetinit anul trecut, tendință care a continuat și în prima jumătate a anului, când au fost livrați doar 10.000 mp (extinderea Shopping City Sibiu). Iulius Town Timișoara (47.000 mp), AFI Palace Brașov (45.000 mp) și Festival Sibiu (42.000 mp sunt cele mai mari prioiecte). 

Aproape toate livrările majore pentru 2019 se vor concentra în a doua jumătate a anului, cu 166.000 mp așteptați pentru finalizare, compensând lipsa de noi proiecte în prima jumătate a anului. Astfel, stocul depășește 3,2 milioane mp, din care 1,12 milioane mp în București.

2019 se va caracteriza printr-un număr considerabil de extinderi și, într-o măsură mai mică, de noi proiecte. Cel mai mare proiect care ar urma să fie livrat până la sfârșitul acestui an este centrul comercial Festival din Sibiu, de 42.200 mp dezvoltat de NEPI Rockcastle, cel mai mare dezvoltator și proprietar de centre comerciale în România. JLL este o companie specializată în servicii profesionale și de management al investițiilor, dedicate domeniului imobiliar în 80 de țări, cu 80.000 de angajați.

The Office a trecut dintr-o mână în alta

Vânzarea The Office Cluj și faptul că majoritatea investițiile imobiliare se îndreaptă spre alte localități decât capitala demonstrează că există lichiditate în orașele secundare pentru produse de calitate, susțin specialiștii de la JLL. Tranzacția dintre Mulberry - NEPI și Dedeman a complexului de pe Bd. 21 decembrie e estimată la 130 de milioane. The Office este cel mai mare proiect de birouri din oraș, având o suprafață de 61.000 mp închiriați integral, fiind certificat BREEAM Excellent. Dedeman mai deține la Cluj producătorul de cărămiză Cemacon, al cărui acționar majoritar a devenit anul trecut.

Comenteaza