Clujul mușcă din supremația pieței de birouri a capitalei

Clujul mușcă din supremația pieței de birouri a capitalei

Piaţa de birouri a atras, anul trecut, peste 60% din volumul imobiliar tranzacționat în România, Bucureşti şi Cluj-Napoca fiind cele mai dinamice oraşe. Totuși, ponderea națională a capitalei a scăzut de la 80 la 48%, relevă un raport al Colliers.

Tranzacții de 600 de milioane de euro ar putea să se finalizeze anul acesta pe segmentul de birouri al pieţei imobiliare, cu tranzacția cu portofoliul office al NEPI Rockcastle, achiziționat de AFI Europe (300 de milioane), ce va fi vedeta pieţei de investiţii imobiliare, susținute de randamente mai atractive decât în alte țări din regiune, arată un raport lansat de consultantul imobiliar Colliers

Cea mai mare tranzacție de birouri din 2019 a fost încheiată de către retailerul român de bricolaj Dedeman, care a cumpărat complexul de birouri The Office din Cluj-Napoca de la grupul de investiții NEPI Rockcastle și antreprenorul timișorean Ovidiu Șandor, la un preț estimat la 130 de milioane de euro. Altă tranzacție importantă a fost achiziția birourilor Liberty Technology Park din Cluj de către fondul White Star şi de o universitate americană, potrivit Economica.net.

„Faptul că ponderea Bucureștiului în raport cu orașele regionale s-a schimbat de la 80%-20% în 2018 la 48%-52% în 2019 este un indiciu clar al transformărilor majore din economia României. Un alt aspect pozitiv al anului trecut a fost că am avut investitori noi implicați în tranzacții locale.

Activele locale au atras interes din partea investitorilor din Orientul Mijlociu și Îndepărtat, precum și din SUA și Europa de Vest. Fondurile sud-africane și investitorii autohtoni au fost însă cei mai activi, implicându-se în aproape 28% din totalul tranzacţiilor”, spune Robert Miklo, director investment services la Colliers International.

„Există o mare discrepanță între viteza dezvoltărilor private și viteza, sau mai exact lipsa ei, cu care autoritățile construiesc infrastructura necesară, în special în București. Din cauza traficului din capitală, la care se adaugă anumite zone de birouri deja supraaglomerate, chiriașii, dezvoltatorii și investitorii au început să se uite cu atenție la zone noi, subdezvoltate, dar mai ușor de accesat, chiar dacă sunt poate mai departe de centrul orașului sau de zonele tradiționale de afaceri.

Deschiderea de noi subpiețe vine cu provocări, care vizează în special negocierea cu autoritățile pe subiecte precum infrastructura relevantă și schimbarea destinației terenurilor. Iar toate acestea trebuie discutate înainte de achiziția unui teren”, atrage atenția Francisc Peli, Managing Partner la casa de avocatură PeliPartners.

La nivelul Europei Centrale si de Est (CEE), piața locală a atras anul trecut aproape 7% din volumul total de investiții de 13,4 miliarde de euro. Cel mai activ sector a fost și în regiune tot cel de spații de birouri, cu o pondere de 51% din volumul total de investiții, de cel de retail (23%) și de spații industriale și logistice (13%).

Comenteaza