Clujul pregătește terenul pentru mașinile electrice. Stații de încărcare în parkinguri și hipermarketuri

Clujul pregătește terenul pentru mașinile electrice. Stații de încărcare în parkinguri și hipermarketuri
Primăria clujeană va propune stații de încărcare a autovehiculelor electrice și hibrid în toate parkingurile sale din municipiu. Până acum astfel de investiții le-au făcut îndeosebi marile rețele comerciale străine.

“Vom propune amplasarea unor astfel de stații în toate parkingurile noastre. Sacrificarea a 1-2 locuri de parcare pentru introducerea lor este ceva firesc pentru a stimula reducerea poluării. Sperăm ca în curând să avem cât mai multe mașini electrice la Cluj”, spune Viorel Pleșa, șeful direcției ecologie urbană din Primăria Cluj-Napoca. 

Hipermarketul Cora a instalat la Cluj o astfel de stație printr-un parteneriat cu EV Connect, urmând tendința la nivel național a rețelei. Aici pot să fie încărcate simultan două vehicule. Încărcarea durează în medie o oră, iar stația deservește vehiculele electrice și hibride plug-in, serviciul fiind oferit gratuit. Investiția într-o stație de acest tip costă 3.500 de euro, ea putând să ajungă și până la 30.000 de euro pentru o stație Fast Charge, cu încărcare în 20 de minute. 

“Una dintre acțiunile noastre principale se referă la proiecte verzi care au ca scop oferirea de soluții verzi zonelor în care operăm. Am început să instalăm în hipermarketurile noastre stații de încărcare pentru mașinile electrice din dorința de a încuraja comunitățile pe care le deservim să înceapă să folosească mijloacele de transport sustenabil. Mă bucur că facem acest pas și în Cluj”, a declarat Emanuel Pârvulescu, responsabil de mediu la Cora România. 

“Suntem prima companie din România care a început să construiască stații de încărcare pentru vehicule electrice și continuăm cu încredere în această direcție pentru că suntem convinși că acesta este viitorul”, susține Dragoș Ciobanu, director general al EV Connect. Aceasta face parte din Smart Business & Technologies Solutions, dezvoltator de puncte de încărcare pentru mașini electrice sau hibride plug-in în parteneriat cu producătorul spaniol de energie regenerabilă Gamesa.

Prima priză publică, pe platforma Libertatea

O primă priză pentru mașini electrice din Cluj a fost inaugurată deja la Liberty Technology Park (LTP), printr-un parteneriat cu Siemens. Ea încarcă o astfel de mașină în 2 ore și poate fi folosită de nu doar de rezidenții parcului, fiind semnalizată și din stradă.

„Ne preocupăm permanent de tehnologii inovative, iar mașinile electrice sunt calea către un viitor mai sigur. Reducerea și renunțarea treptată la combustibilul mineral trebuie să devină o prioritate pentru societatea contemporană. Soluțiile alternative de alimentare a mijloacelor de transport vor reduce semnificativ poluarea”, a declarat Ion Sturza, președintele LTP. 

“Electromobilitatea este mai mult decât o tendință a societații moderne, e una dintre cele mai importante tehnologii sustenabile ale prezentului”, afirmă George Costache, CEO al Siemens România. „Pentru dezvoltarea pieței automobilelor electrice este nevoie de o întreagă rețea de prize, nu doar la nivel local, ci național. Disponibilitatea acestor dispozitive de încărcare rapidă ar impulsiona piața auto”, a declarat Marius Zahan, director executiv al dealerului Autotransilvania.

Kaufland a cumpărat și 18 autoturisme

În parteneriat cu Renovatio, Kaufland a lansat o rețea publică de stații de alimentare Fast Charge a mașinilor electrice, care vor putea fi folosite gratuit pe axa Arad – Constanța și se vor afla în parcările magazinelor din nouă orașe și pe autostradă, oferind posibilitatea utilizatorilor să se deplaseze pe distanțe mai mari.

Pentru a contribui la dezvoltarea pieței de vehicule ecologice din România și a inspira responsabilitate pentru mediu, Kaufland a achiziționat o flotă de 18 mașini 100% electrice (zero emisii). O parte sunt donate organizațiilor partenere Hospice Casa Speranței, Habitat for Humanity, Let's Do It Romania, iar altele, folosite de către angajați în deplasări de serviciu, contribuind la reducerea poluării. 

Stațiile de încărcare rapidă vor fi amplasate în parcările magazinelor din Arad, Timișoara, Deva, Sebeș, Sibiu, Râmnicu Vâlcea, Pitești, București, Constanța, precum și pe Autostrada A2. O astfel de stație deservește toate tipurile de vehicule 100% electrice și hibride plug-in pentru standardele de încărcare rapidă, la o putere de 20kWh, și pentru încărcare în curent alternativ, la o putere de 22kWh.

"Conducerea unei mașini eco nu reprezintă doar o opțiune ca oricare alta, ci o investiție în viitorul nostru, al tuturor", remarcă Marco Hößl, director general al Kaufland România. "Susținerea pe care o acordăm românilor care aleg să conducă mașini eco cu ajutorul noii rețele publice de alimentare a vehiculelor electrice ne asigură tuturor un prezent mai curat și un viitor mai sustenabil", a spus Alexandru Teodorescu, acționar al Renovatio.

Mașinile electrice achiziționate de Kaufland, Volkswagen e-Golf, au o autonomie de 200 km. Renovatio activează în industria regenerabilă, prin dezvoltarea de parcuri eoliene și fotovoltaice. Rețeaua Renovatio va avea cel puțin 50 de puncte de încărcare Fast Charge, asigurând mobilitate electrică în marile orașe și de-a lungul coridoarelor pan-europene ce traversează România. 

Vor ajunge la autonomie de 2.000 km

O mașină electrică obișnuită parcurge 100-480 km după o încărcare, însă tehnologia evoluează rapid și în acest domeniu, iar autonomia sa va putea ajunge la 2.000 km la o singură încărcare, conform specialiștilor de la EV Connect. În România circulă câteva sute de mașini electrice, însă numărul lor s-ar putea dubla, în condițiile în care Ministerul Mediului oferă o subvenţie de 4.500 de euro la achiziţia acestora și are în plan finanţare pentru amplasarea de prize pentru alimentarea maşinilor electrice, de la 50 în prezent la 10.000.

Vânzările de autovehicule cu motorizări alternative au avansat anul trecut în Europa cu 20%, până la 582.135, potrivit Asociaţiei Europene a Producătorilor de Automobile. La motorizările plug-in hibrid şi hibride, vânzările au crescut cu 28,8%, până la 60.911. Vânzările de vehicule cu propulsie alternativă au ajuns la 582.135, în creştere cu 20% faţă de 2014. 

Deşi vânzările de electrice au cel mai mare avans, de 108,8%, până la 146.161, cea mai mare parte a înmatriculărilor a venit pe segmentul plug-in hibride şi hibride, 217.261 (+ 23,1%). În România, numărul autovehiculelor electrice şi hibride noi vândute a fost de 495, cu 110% în plus. Potrivit Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile, livrările de autovehicule prietenoase cu mediul în 2015 reprezintă echivalentul a 0,5% din totalul autovehiculelor noi. 

Mașină electrică de 10.000 de euro la Cluj

Președintele Honda, Takahiro Hachigo, a promis că mașinile electrice vor reprezenta până în 2030 două treimi din vânzările mondiale ale acesteia. Conform unui studiu Bloomberg, până în 2025 mașinile electrice vor costa la fel precum cele pe gaz. Efectul scăderii prețului petrolului și al bateriilor ce alimentează mașinile eco va fi simțit. De altfel, în toamnă va apărea la Cluj-Napoca un model de mașină electrică la 10.000 de euro, conform informațiilor ZIUA de CLUJ.

Comenteaza