Clujul se pregăteşte de impactul informatizării. Îşi face academie IT

Clujul se pregăteşte de impactul informatizării. Îşi face academie IT
Efectul digitizării: 20% dintre datele companiilor vor fi gestionate până în 2018 de către roboţi, maşini cu inteligenţă artificială, iar multe dintre locurile de muncă sunt ameninţate, susţin specialişti în tehnologia informaţiei prezenţi la Cluj. Ei avertizează atât mediul privat, cât şi administraţia publică să fie pregătite.

„Anul trecut au fost descărcate 180 de miliarde de aplicaţii. Până în 2020 vor fi conectate la internet, sau cum se va numi el pe atunci, 50 de miliarde de dispozitive, la o populaţie de 9 miliarde de oameni. Majoritatea datelor vor fi stocate în silozuri, izolate şi greu de folosit în viaţa de zi cu zi. Greu decriptabile vor fi şi atacurile electronice, pentru că vor folosi tehnologii sofisticate şi vor avea o rază de acţiune mai largă, nu doar asupra computerului sau a reţelei.

Cele 6 miliarde de echipamente conectate la internet vor avea nevoie de servicii, vor trebui întreţinute de cineva. Bugetele de IT ale companiilor se vor muta, pentru că maşinile inteligente se vor ocupa de rapoarte, analize, lucrări. Nici locurile de muncă nu mai sunt atât de sigure, nu se mai pot prognoza ca mai demult. Nu mai stai 20 de ani la angajator, ci maxim trei ani.  Vom avea un impact al digitizării pe care foarte mulţi dintre noi încă nu îl realizăm.

40% dintre companiile din Top 10 mondial nu vor mai fi în clasament, dar sunt şi companii care vor dispărea de tot. Modelele de business se modifică radical: liderul mondial în taximetrie nu are maşini proprii, cel mai mare site de rezervări nu dispune de niciun hotel în patrimoniu, O mare reţea de retail nu are în proprietate niciun magazin, iar concurentul marilor librării este un site care nu produce nicio carte”, constată Dorin Pena, director general al Cisco România. 

Totul se face de pe telefon

„De pe acest telefon îmi comand bilet de avion, taxi la aeroport, bilet la film sau la concert, îmi iau mâncare, îmi plătesc taxele şi impozitele. Sunt aplicaţii care ne influenţează viaţa noastră de consumator: dacă îmi iau o maşină electrică, nu mai plătesc niciodată combustibil. Oamenii din ziua de astăzi au posibilitatea de a cunoaşte persoane pe care nu le-au văzut niciodată sau să vadă locuri unde nu au fost în viaţa lor”, menţionează Răzvan Atimariti, specialist IT.

Acesta a dat exemplul Spitalului de Pediatrie din Sibiu, instituţie care face acum cercetare în domeniul telemedicinei, după o investiţie din fonduri europene de 10 milioane de euro, majoritatea în aparatură medicală şi tehnologie informatică.

Cum atragi la Cluj capitalul fricos  
 
„Investiţiile publice bat pasul pe loc. Eu zic că am pierdut deja un trimestru din acest an, deşi s-a instalat un guvern de tehnocraţi. În schimb mediul privat se schimbă lucrurile pentru că multe companii au înţeles că nu mai pot face faţă pe piaţă cu tehnologia din 2008 şi au început din nou să investească.

Capitalul este fricos, fuge dintr-o parte în alta dacă există incertitudini, conflicte în anumit loc. Din Cluj este mai greu să răzbatem pe piaţa globală cu produse proprii pentru că aici nu avem un mediu care să le încurajeze, nu există acele fonduri cu capital de risc ca în SUA, iar legislaţia europeană este mai restrictivă. Totuşi să nu uităm că în perioada de început a IT-ului clujean ne chinuiam să adunăm 4-500 de oameni de la acele call centere care erau atunci, pentru a accesa proiecte mai mari, iar acum sunt companii locale cu sute de angajaţi.

E bine că ne propunem să facem Cluj Innovation City, acel Silicon Valley de Cluj, deşi acesta va fi realizat într-un timp mai lung decât şi-ar dori colegii din cluster, dar e important că ne propunem ţinte mari. Noi, câteva dintre companiile IT din Cluj, ne-am propus să înfiinţăm un institut tehnologic care să pregătească viitorii specialişti”, spune Marcel Borodi, proprietarul grupului Brinel.  
 
Specialiştii de la conferinţa „Connecting Day” au arătat prin prezentări, sesiuni demo şi interacţiune directă cum se pot reduce costurile în companii cu ajutorul tehnologiei, cum se interacţionează rapid cu clienţii asupra securităţii datelor pe care organizaţia le deţine.

Printre temele de dezbatere s-au numărat programabilitatea reţelelor de campus, performanţele sporite în centrele de date, securitatea cibernetică pentru dezvoltatorii de aplicaţii şi soluţii, business intelligence şi mobilitate. Conferinţa de la Cluj a fost organizată de Cisco, lider mondial în IT, şi de Brinel, principalul integrator din România.         

Comenteaza