Clujul va avea primul festival al tehnologiei

Clujul va avea primul festival al tehnologiei
O săptămână şi jumătate durează cel mai complex eveniment dedicat tehnologiei informaţiei din Transilvania, aflat la prima ediţie, care va grupa 10.000 de participanţi.

„Suntem convinși că în scurt timp TechFest va deveni un festival de referință pentru această zonă a Europei”, a declarat Cristian Dascălu, fondator al Centrului Startup Transilvania, organizatorul evenimentului. Acesta susţine că unul dintre ţelurile TechFest este să impună aplicaţiile informatice în folosul comunităţii, prin implementarea lor de către administraţia locală.

„Africa a ars deja etapa computerului, a trecut direct în era mobilului. Aşa putem să facem şi noi. La Cluj, în Transilvania sunt aplicaţii care îţi permit să comanzi de pe smartphone din meniul din restaurant, să fixezi telefonul pe un obiectiv turistic şi să obţii toate datele despre acesta, să vezi programul de transport local sau evenimente care au loc în oraş”, remarcă Dascălu. 
 
El a arătat că Festivalul Untold va include în aplicaţia sa de internet „un sistem de check-in ca la aeroport” care să reducă din blocajele de la intrare. Altă funcţie va fi cea de control de la pupitrul DJ-ului al lanternelor de pe telefoanele mobile ale participanţilor, care să genereze un spectacol de lumini în ritmul muzicii. Ideea va fi apoi generalizată la marile festivaluri ale Europei.

America şi Europa, cu ochii pe informaticienii Clujului

„Ar fi bine ca în următorii ani să concretizăm cât mai din cele mai bune aplicaţii prezentate aici. Avem semnale din afara ţării că IT-iştii noştri sunt bine văzuţi. Tot mai multe firme din SUA şi din Europa de Vest îşi stabilesc sedii aici.

Agenţia Spaţială Europeană va finanţa o platformă la Cluj pentru utilizarea datelor captate de sateliţi, iar anul viitor aici are loc o conferinţă despre inovare organizată de Comisia Europeană. Noi ne dorim să fim legătura între start-up-uri şi administraţie, companiile mari, prin proiecte pilot pe care să le punem în practică la Cluj”, susţine Bianca Muntean, director executiv al clusterului ARIES Transilvania.

„Trăim într-o societate în care tehnologia este omniprezentă şi a reuşit să schimbe obiceiurile sociale, în care noua generaţie e mai obişnuită cu tastatura decât cu scrisul de mână şi în care noi, companiile, angajăm pentru joburi care acum 10 ani nu existau. TechFest arată drumul către un viitor în care tehnologia va ajuta comunităţile să se dezvolte mai bine”, a transmis Călin Cojocaru, director regional de retail al BRD, coorganizator al evenimentului.  

Giganţii IT-ului, invitaţi la Cluj

Programatori, antreprenori și pasionați de tehnologii sunt așteptați la Cluj-Napoca, între 11 și 20 noiembrie, pentru 10 zile de evenimente diverse dedicate industriei informatice. Acesta va începe cu "MegaHack", unde sute de programatori și pasionați sunt așteptați să rezolve, în echipe, teste propuse de partenerii festivalului.

"MegaHack" se desfășoară între 11 și 13 noiembrie la Iulius Mall, iar publicul poate asista la un maraton de codare de 50 de ore. O altă competiție este "Transilvania DemoDay", pe 20 noiembrie, unde 20 de start-up-uri vor fi prezentate în fața potențialilor investitori. 
 
Vor fi două conferințe dedicate industriei IT: "TechTalks" (16-17 noiembrie) și "CodeCamp" (19 noiembrie), unde invitați speciali sunt Christoffer Noring, expert în dezvoltare la Google; Nicoleta Benga, account manager la LinkedIn; Umar Hansa, programator la Springer Nature, cu o experiență la Shazam. Vor mai vorbi specialiști de la Microsoft, BRD, IBM, Uber, Școala Informală de IT, Pony Car Sharing, SprintPoint Techcelerator, VectorWatch. 

Tematica variază de la tehnologie, management de produs și marketing până la experiența utilizatorului, securitate, programare în cloud, tehnologii Microsoft și Internet of Things. La "CodeCamp" sunt așteptați 1.000 de participanți, care își vor putea alege prezentările desfășurate în opt secţiuni. Vin aici 60 de vorbitori de la Microsoft, Amazon, iQuest, AROBS Transilvania Software, Fortech, Evozon, Softvision, Yonder, Endava, Continental, SDL. 

Primăriile din Ardeal se primenesc electronic
 
La "Smart City Forum", în 16 noiembrie, organizatorii vor să demareze procesul de includere a României în familia Open & Agile Smart Cities, inițiativă globală din Bruxelles, Belgia, ce include 89 de orașe din 19 țări din Europa, America Latină și Asia-Pacific. Primăriile din Cluj-Napoca, Oradea, Alba Iulia și Târgu-Mureș participă alături de Trencadis, GovITHub, Fiware, iHub.eu.
 
Bunele practici vor fi recompensate în 17 noiembrie, la gala "Cluj Tech Industry Awards". Categoriile de premiere includ compania anului în IT, fuziunea anului, cel mai inovativ proiect al anului, cea mai bună colaborare cu mediul non-profit, antreprenorul tech al anului, proiectul tech academic al anului, cel mai complex program de training al unei companii. 
 
"ExpoTech" va aduce la Iulius Mall, în 18-20 noiembrie, cele mai noi gadget-uri tehnologice, roboți, jocuri, mașini electrice, în timp ce tinerii interesați de o carieră în IT pot participa la "Tech Open Days". Comunitatea tech are parte și de propria petrecere: 600 de experți în IT sunt așteptați în 17 noiembrie la Party 404. 

Comenteaza