Clujul vrea să înceapă producția de ventilatoare pentru bolnavii de coronavirus

Clujul vrea să înceapă producția de ventilatoare pentru bolnavii de coronavirus

Ministrul economiei, Virgil Popescu, are o propunere din partea unui antreprenor clujean de a produce aparate de ventilat mecanice puse la dispoziție în criza coronavirusului.

“Sâmbătă mă văd cu un producător din Cluj - şi sunt extraordinar de foarte bine surprins - care are posibilitate şi doreşte să avem o discuţie pe aparate de ventilat mecanice. Vine special de la Cluj să vadă. Îl voi ajuta cu absolut tot ce pot, să vedem cât de repede putem demara.

În paralel, la Institutul Academia Tehnică Militară, i-am pus în legătură pe cei care lucrează acolo în cercetare cu Dacia Renault şi Bosch şi lucrează la un alt proiect de echipamente de ventilaţie mecanică, deci ventilatoare mecanice pentru anestezie terapie intensivă pentru a încerca să ajungem în timp record la o producţie, în aşa fel încât să preîntâmpinăm lipsa de aparate de ventilat mecanice”, a spus Popescu.

Primul lot de 15 de izolete de concepţie şi producţie românească a fost recepţionat vineri, în prezenţa premierului Ludovic Orban, a ministrului apărării naţionale, Nicolae Ciucă, şi a ministrului economiei, Virgil-Daniel Popescu, conform Financial Intelligence.

Prima comandă a MAN este de de 100 de izolete, care vor fi distribuite sistemului medical naţional. Producţia va continua şi după onorarea primei comenzi, pentru a răspunde cerinţei în creştere pentru aceste dispozitive medicale.

Tot vineri, cercetătorii ştiinţifici din cadrul Centrului de Cercetare Ştiinţifică pentru Apărare CBRN şi Ecologie au prezentat guvernului prototipul unui modul pentru izolarea personalului contaminat cu agenţi biologici, destinat izolării în condiţii de siguranţă a pacienţilor, inclusiv a celor infectaţi cu coronavirus.

Produsul va trece, în perioada imediat următoare, printr-un program accelerat de testare-evaluare pentru verificarea caracteristicilor de performanţă, în vederea omologării şi producţiei în serie.

Modulul pentru izolarea personalului contaminat cu agenţi biologici dezvoltat de aceleaşi stucturi de cercetare, constă într-o unitate de izolare mobilă destinată izolării imediate şi eficiente a persoanelor suspecte sau contaminate cu agenţi biologici înalt patogeni, pentru desfăşurarea în condiţii de siguranţă a tratamentului medical. Echiparea produsului cu o unitate de filtro-ventilaţie cu presiune negativă asigură securitatea la riscul de contaminare în zona de izolare.

Comenteaza