Clusterele Clujului, date ca exemple de bună practică în Europa. “Ne pot scoate din criză”

Clusterele Clujului, date ca exemple de bună practică în Europa. “Ne pot scoate din criză”

Clusterul Transilvania IT (CTIT) și Transilvania Digital Innovation Hub (TDIH), cu sediul la Cluj-Napoca, sunt date drept exemple de bună practică în raportul de recomandări emis de grupul european de experți în clustere al Comisiei Europene (CE).

„Avem nevoie ca acestea să joace un rol cheie pe măsură ce Europa își revine din criză și face o tranziție dublă către o economie durabilă și digitală bazată pe strategia industrială a UE și pe pactul verde. Un singur exemplu: CTIT a reunit companii, institute de cercetare, companii de software, autorități publice și universități și a dezvoltat TDIH.

Tehnologiile de vârf ale inteligenței artificiale, big data, securității cibernetice, roboticii sau realității virtuale sunt acum dezvoltate și aplicate în industriile creative, agricultură, mobilier, eficiență energetică și agricultură din întreaga regiune, ducând la noi locuri de muncă valoroase”, precizează Kerstin Jorna, director-general al Directoratului General pentru Piața Internă, Industrie, Antreprenoriat și IMM-uri al CE.

„Faptul că suntem dați exemplu la nivel european și ne-am remarcat dintre cele peste 3.000 de clustere existente reprezintă pentru noi o recunoaștere a muncii din ultimii ani și a faptului că viziunea noastră este în linie cu cea europeană”, spune Bianca Muntean, coordonator al TDIH.

Raportul CE cuprinde o serie de recomandări pentru clusterele din Europa pentru a ajuta comunitatea și ecosistemele pe care le reprezintă și din care fac parte să depășească criza COVID-19. Grupul european susține că aceste clustere au potențialul de a accelera tranziția dublă - verde și digitală, de a construi reziliența și de a stimula recuperarea.

Grupul de experți în clustere recomandă activitățile clusterelor să se focuseze pe coordonarea tranziției verzi, accelerarea tranziției digitale, construirea rezilienței. Conform raportului, în Europa există în acest moment 3.000 de clustere.

TDIH este primul hub de digitalizare operațional din România. CTIT, care deține certificarea Gold Label, a fost lansat de ARIES Transilvania și include 125 de membri (30% startup-uri, 50% IMM-uri, 20% companii mari, 2 universități, 2 entități de administrație publică), cumulând afaceri de 445 de milioane de euro și 8.200 de angajați.

Partenerii TDIH sunt CTIT - orchestrator,  Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea Tehnică, Agro Transilvania Cluster, Transilvania Creative Industries Cluster, Romanian New Materials Clusters, Transylvania Furniture Cluster, Transylvania Energy Cluster, INCDTIM, Acces IT Oradea, Primăria Cluj-Napoca.

Comenteaza