CNA vrea să reglementeze internetul. "Un precedent periculos"

CNA vrea să reglementeze internetul.
Directorul de comunicare al organizaţiei Freedom House, Gelu Trandafir, fost membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), avertizează, la Cluj, că instituţia a creat un precedent periculos punând restricţii site-urilor televiziunilor din România.

„Audiovizualul este reglementat, presa scrisă este puţin reglementată, iar internetul, nereglementat. Procesul de reglementare a posturilor TV este în atribuţia ţării de origine a acestora. De exemplu, majoritatea celor de desene animate sunt autorizate în Marea Britanie pentru că acolo piaţa este foarte liberă, însă rămâne de văzut ce se va întâmpla după Brexit. 
 
Există presiuni nejustificate din partea CNA pentru reglementarea internetului. La alegeri, posturile nu puteau da nimic despre rezultate, dar site-urile lor erau pline de aceste informaţii, două posturi fiind ameninţate cu sancţiuni, adică un precedent periculos. CNA vrea să reglementeze şi serviciile media la cerere - de pe site-uri precum Voyo - fără să deţină baza legală de a acţiona în afara pieţei audiovizualului”, subliniază Trandafir.

Platformele media, între anchete de impact şi manipulare

Totuşi, expertul atrage atenţia că „online-ul a ajuns un fel de OTV” fiindcă multe platforme media independente (PMI) nu respectă regulile jurnalismului. „Există câteva PMI etalon pentru felul în care se pot face anchete complexe în mediul online: Rise Project, Centrul de Investigaţii Media, Justiţie Curată, multe preluate de reţelele sociale şi de pe acestea de televiziuni, pentru că au un impact major. 
 
Pe de altă parte, în unele cazuri se constată vulnerabilitatea online-ului, iresponsabilitatea jurnalismului de masă, prin atacuri grave la demnitatea umană. De fapt, blogurile dau informaţii, nu ştiri. Şi riscul manipulării este mai mare pe PMI, prin site-uri precum ActiveNews sau Aktual24. PMI au şi o problemă de finanţare pe termen lung, nu pe proiecte limitate”, remarcă expertul bucureştean. 
 
Iniţiative clujene generalizate la nivel european
 
Europarlamentarul Daniel Buda susţine că piaţa unică digitală (PUD) va rezolva multe dintre problemele zilnice de pe continent. „Cei care vor să se stabilească în mediul rural solicită acces la internet. La nivel european s-a făcut deja un pas mare în privinţa responsabilizării celor care deţin magazine online să permită returnarea produselor, chiar dacă acestea nu au niciun defect, motivul fiind că persoana respectivă nu are posibilitatea de a merge să îl schimbe în apropiere.

Chiar dacă informaticienii nu sunt impozitaţi, domeniul IT creează multe locuri de muncă. Serviciile publice vor fi simplificate prin internet: la Cluj poţi să îţi cumperi online bilet de autobuz, să îţi plăteşti taxele, impozitele şi amenzile, să îţi închiriezi maşină în regim de taxe. Este important pentru femeile însărcinate, pentru cei care nu se pot deplasa la instituţii. 

Fără smartphone în restaurant
 
"Sunt iniţiative locale pe care vreau să le extindem la nivel european, deja te poţi judeca în alt stat din UE doar trimiţând online actele solicitate, atunci când nu este nevoie de audiere. Trebuia să ai acces pe internet la toate informaţiile şi serviciile pe care le are statul.

Desigur, internetul poate să aducă şi perturbări în relaţiile interumane: unele restaurante din Belgia interzic folosirea telefoanelor mobile. Chiar eu am constatat în Turcia că 20 din cei 24 de oameni care stăteau atunci pe plajă, inclusiv eu, se uitau în telefon”, spune eurodeputatul.  
 
Centrul Regional Europe Direct a organizat, la Băişoara, dezbaterea regională dedicată jurnaliştilor din Transilvania de Nord, având ca temă „Piaţa unică digitală”, una dintre priorităţile planului de investiţii pentru Europa.

Au fost dezbătute principalele teme aflate pe agenda Comisiei Europene şi a Parlamentului European în această perioadă, cu accent pe problemele legate de PUD, priorităţi locale regionale, prin dialog şi schimb de opinii între media şi reprezentanţi din regiune sau profesionişti în domeniu. 

Comenteaza