Colina Farms a introdus irigarea prin picurare. "Statul îi ignoră pe micii fermieri"

Colina Farms a introdus irigarea prin picurare. "Statul îi ignoră pe micii fermieri"

Ferma de legume organice din satul Băbuțiu a decis să introducă tehnologii agricole de ultimă oră pentru a avea o producție mai bună. 

Liviu Baltă, acţionar al Colina Farms, consideră că sta­tul ar trebui să faciliteze accesul mi­cil­or fermieri la investiţii în irigaţii, deoa­rece aceștia cumpără sisteme de irigaţii din străinătate, la costuri greu de su­por­tat. 

„Să se faciliteze accesul la a se face investiţii în reţele moderne de irigaţii. Fermierii mici cumpără sisteme de irigaţii la a patra sau a cincea mână şi costul este foarte mare. Ar trebui să facem sisteme de irigaţii în România. Fermierii mici şi mijlocii nu trebuie neglijaţi, ci trebuie să se găsească soluţii să aibă acces la un preţ corect. Apoi, ar trebui să folosim mai multă energie verde, care ar putea crea independenţă pentru fermieri“, a spus Liviu Baltă, conform ZF.

În 2009, acesta a dezvoltat o fabrică de sere şi solarii, iar în 2016 a făcut exitul din business. În acelaşi an a investit în Colina Farms, care se află în Băbuţiu, o localitate situată la 20 km de Cluj-Napoca. De la fermă livrează săptămânal legumele pe care le poate recolta celor 300 de clienţi din judeţ care au abonament.

Ferma întinsă pe 1.000 mp este irigată printr-un sistem performant, prin picurare, care are cel mai redus consum de apă, potrivit antreprenorului. „Mulţi dintre fer­mierii mici, care au solarii, folosesc puţurile de su­pra­faţă, adică scot apă din pânza freatică pentru a iriga.

Există senzori pentru a vedea dacă există nevoia de irigare în fermă, astfel încât dacă ai un sistem robotizat pentru a realiza irigarea poţi optimiza consumul de apă la maximum. Şi la culturile de câmp poate fi folosit, iar prin aplicarea tehnologiei şi randamentele sunt mai mari.

La noi cheia a fost să forăm la adâncimi mici. Tehnologia costă, dar raportul cost – bebeficiu are avantaje pe termen lung“, menţionează acesta. Leal Consulting Company, firma care operează Colina Farms, a avut afaceri de 1,3 milioane de lei în 2020, dublu faţă de anul anterior, şi un profit de 144.000 de lei.

Comenteaza