Comisia Europeană se implică în proiectul spitalului regional de urgenţă din Cluj

Comisia Europeană se implică în proiectul spitalului regional de urgenţă din Cluj
Banca Europeană de Investiţii (BEI) a semnat un acord de servicii de consiliere de 1,5 milioane de euro cu Ministerul Sănătății din România pentru pregătirea proiectelor a trei spitale regionale la Cluj, Iași și Craiova.

Construirea noilor spitale propuse este inclusă în strategia României pentru sectorul sănătății și în Programul Operațional Regional 2014–2020. Ele fac parte dintr-o rețea strategică ce numără opt spitale regionale, oferind o acoperire națională, cu servicii medicale integrate și asistență de înaltă calitate pentru pacienții care necesită intervenții prompte și care se află în condiții critice.
 
România va beneficia de asistență prin intermediul platformei europene de consiliere în materie de investiții, parte a planului de investiții pentru Europa lansat în 2014.

„Acordul dintre platforma de consiliere și Guvernul României va oferi asistența tehnică specializată necesară la nivel local pentru pregătirea construirii a trei noi spitale în România. Este un exemplu concret al obiectivului de a mări, în viitor, acoperirea geografică pe care o are planul de investiții, în special în țările incluse în politica de coeziune”, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene, Jyrki Katainen.
 
„Succesul oricărui proiect de investiții depinde în mod direct de modul în care este el pregătit. BEI, prin platforma europeană de consiliere în materie de investiții, este partenerul de care avem nevoie pentru a pregăti în mod adecvat cele mai importante trei proiecte de investiții din sectorul sănătății românesc: spitalele regionale din Cluj, Iași și Craiova. 
 
Expertiza tehnică specializată, oferită prin intermediul platformei cu sprijinul financiar al Comisiei Europene, va contribui în mod deosebit la eliminarea obstacolelor din calea dezvoltării infrastructurii esențiale și la implementarea cu succes a planului de investiții pentru Europa la granițele estice ale UE",
a declarat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.
 
În ultimii 35 de ani nu au fost construite noi unități spitalicești importante în România. Cele trei noi facilități planificate sunt amplasate în mod strategic, pentru a avea o arie de acoperire cât mai mare. Platforma europeană de consiliere în materie de investiții este o inițiativă comună a Comisiei Europene și BEI. Ea oferă acces la o serie de programe și inițiative de consiliere și asistență tehnică, inclusiv prin rețeaua sa de instituții partenere. 

Comenteaza