Companiile clujene domină topurile bursiere de la Bucureşti

Companiile clujene domină topurile bursiere de la Bucureşti
Doi dintre producătorii industriali de tradiţie ai Clujului, Armătura şi Carbochim, au avut cele mai mari creşteri în aprilie la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), iar cu acţiunile Băncii Transilvania s-au realizat cele mai mari tranzacţii de pe piaţa românească de capital.

Principalul indice la pieței de capital românești, BET, care reflectă evoluția celor mai lichide 12 companii, s-a apropiat în aprilie de nivelul de 8.300 de puncte. BET a atins atunci cea mai mare valoare din primele patru luni ale acestui an. 
 
„România rămâne în topul creșterilor în liga burselor europene după primele patru luni. Rata de creștere de 16% din România este dublă în acest an față de cea din Germania, Franța sau media țărilor emergente incluse în indicele bursier global MSCI”, a spus Ludwik Sobolewski, director general al BVB. 
 
La nivelul celor 12 companii incluse în BET, cele mai mari creșteri au fost la Conpet, cu un avans al prețului acțiunilor de 61,8% și Nuclearelectrica, ale cărei acțiuni s-au apreciat cu 39%. Acțiunile emitentului BVB au avansat cu aproape 10% în perioada ianuarie-aprilie 2017. 
 
Valoarea medie zilnică de tranzacționare a fost cu 17% peste nivelul înregistrat în perioada ianuarie-aprilie 2016. Cele mai tranzacționate cinci companii pe piața principală în funcție de valoare au fost în primele patru luni sunt Banca Transilvania (534 milioane lei), Fondul Proprietatea (382 milioane), Romgaz (260 milioane), OMV Petrom (234 milioane) și BRD – Groupe Societe Generale  (231 milioane). 
 
Profitul net al BT pe primul trimestru al anului este de 246 milioane lei, iar cel al grupului financiar BT, de 267 de milioane. „Suntem atenți la oportunităţile pieței bancare locale şi investim în digitalizare. Focusul nostru rămâne perfecționarea relației cu clienții, creşterea eficienței şi a valorii de piață a băncii”, a declarat Horia Ciorcilă, preşedintele BT. Banca din Cluj se afla la finele anului trecut pe locul doi în topul băncilor din România în funcţie de active, după BCR şi înaintea BRD.
 
Valoarea de piață a companiilor românești listate la BVB a crescut în fiecare lună din acest an pentru ca în aprilie să se înregistreze cea mai mare valoare din primele patru luni ale anului 2017 pentru acest indicator. Pe 13 aprilie capitalizarea companiilor românești a atins un vârf de 19,4 miliarde euro, cea mai mare valoare din ultimele 20 de luni. Un nivel similar a fost înregistrat în 7 august 2015. 
 
„Companiile românești au câștigat la nivel de capitalizare bursieră peste 10 miliarde de lei (aproape 2,4 miliarde de euro) în primele patru luni ale anului 2017. În plus, vorbim de unele dintre cele mai mari valori din ultimele 20 de luni în ceea ce privește capitalizarea lor”, a spus Lucian Anghel, președintele Consiliului de Administrație al BVB. 
 
Cum a avoluat piaţa locală de capital :
 
• Interesul investitorilor pentru companiile listate a făcut ca principalii indici ai bursei din București să aibă un plus de 16% în primele 4 luni
• Principalul indice al pieței românești s-a apropiat în aprilie de 8.300 de puncte, cel mai mare nivel de până acum din acest an 
• Valoarea medie zilnică de tranzacționare la BVB a crescut cu 17% în primele patru luni 
• Capitalizarea companiilor românești a atins un vârf de 19,4 miliarde de euro la jumătatea lunii aprilie, cea mai mare valoare din ultimele 20 de luni

Top creştere acţiuni (aprilie 2017) 

Armătura................+19,2%  
Carbochim..............+16,6% 
Conpet...................+13,8%
Artego....................+12,3%
MedLife..................+9,4%
 

Top valoare tranzacţionată
 
Banca Transilvania...............131 mil. lei. 
Fondul Proprietatea..............87 mil. lei   
Romgaz..............................58 mil. lei   
Electrica..............................44 mil. lei   
BRD...................................39 mil. lei  
 

Top capitalizare bursieră
 
1. Erste Bank.......................63 mld. lei
2. OMV Petrom.....................18 mld. lei
3. New Europe Property..........15 mld. lei
4. Romgaz..........................12 mld. lei
5. Banca Transilvania............10 mld. lei
 

Top evoluţie burse (trim. I  2017) 
 
Polonia................................+22,02%
România..............................+16,11%
Germania.............................+8,34%
Franța..................................+8,33%
Țări emergente.....................+8,66%
 

Top evoluţie companii BET (trim. I)
 
Conpet................................+61,8 %
Nuclearelectrica.....................+39,0 %
Transgaz..............................+28,2%
Romgaz...............................+23,6 %
OMV Petrom.........................+23,4 %
MedLife................................+19,0 %
Banca Transilvania.................+15,7 %
Fondul Proprietatea...............+13,2 %
BVB.....................................+9,7 %
Transelectrica........................+9,6 %
 
Sursa: BVB

Comenteaza