Concediaţii de la Câmpia Turzii vor lucra pentru IKEA

Concediaţii de la Câmpia Turzii vor lucra pentru IKEA
Agenţia de Ocupare a Forţei de Muncă demarează proiectul combinatului social: astăzi are loc o primă întâlnire cu o parte dintre disponibilizaţii cooptaţi.

Instituţia va da startul proiectului ce vizează reîncadrarea pe piaţa muncii a 750 de persoane, care au fost disponibilizate de ruşii de la Mechel, aşa cum ZIUA de Cluj anunţa în 2012. Derulat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, valoarea acestui proiect se ridică la 6,4 milioane de euro. Miercuri va avea loc o primă întâlnire a reprezentanţilor AJOFM cu foştii angajaţi ai Mechel care au fost cooptaţi în acest proiect.

Proiectul combinatului social din Câmpia Turzii, care se adresează foştilor angajaţi ai Mechel, va demara oficial începând de luna aceasta. Finanţarea europeană, în valoare de 6,4 milioane de euro, a fost accesată de AJOFM şi vizează două etape. Pe de o parte, 500 de persoane care fac parte din prima tranşă a disponibilizaţilor de la Mechel (începutul lunii ianuarie 2012) vor beneficia de instruirea necesară care să le asigure perspective pentru reintegrarea pe piaţa muncii. Pentru această etapă proiectul derulat de AJOFM prevede 2,4 milioane de euro. Restul sumei, de 4 milioane de euro, va fi utilizată pentru fondarea asociaţiei (combinatul social), sub a cărei umbrelă vor activa 250 de foşti angajaţi ai Mechel.

În scopul funcţionării combinatului social, a fost cooptat şi un partener privat care lucrează cu concernul suedez IKEA. Conform reprezentanţilor AJOFM, combinatul social ar urma să devină funcţional din februarie. Acesta ar urma să funcţioneze prin intermediul unei asociaţii, în care vor activi toţi cei 250 de foşti angajaţi ai Mechel. Fiecare persoană va fi împroprietărită cu 15.000 de euro. Cu bani puşi împreună, oamenii din asociaţie vor putea să achiziţioneze o linie de producţie, astfel încât să poată să îşi onoreze comenzile către diferite firme, în principiu către partenerul deja cooptat - firma care lucrează cu IKEA. Potrivit reprezentanţilor AJOFM, partenerul IKEA s-a angajat să semneze contracte cu combinatul social pentru o serie din produsele de care are nevoie.

Acest partener va face şi recomandările în privinţa achiziţionării echipamentului şi tehnologice cu care va fi dotat noul combinat. Acest tip de proiect reprezintă o soluţie pentru crearea directă a unui număr semnificativ de locuri de muncă. "Pentru că Mechel a făcut disponibilizări masive era obligatoriu să venim cu un proiect care să ofere locuri sigure de muncă, nu doar să intermedieze. Ceea ce reuşim să facem acum este un început promiţător pentru zona respectivă. Să creezi din start de noi locuri de muncă ar fi extrem de dificil şi de costisitor pentru orice mare angajator. Mai important este că în timp va creşte numărul locurilor de muncă în cadrul acestui combinat", a explicat Daniel Don, pentru REALITATEA FM Cluj.

Ceilalţi 500 de foşti angajaţi, care fac parte din prima tranşă de disponibilizări, vor beneficia de stagii de pregătire şi consiliere în vederea obţinerii unor locuri de muncă. La combinatul din Câmpia Turzii lucrează acum câteva sute dintre cei peste 1.000 de salariaţi care activau aici în 2012. Majoritatea au fost trimişi în şomaj, în două tranşe. Întreprinderea are aproape un secol de la înfiinţare: construită în 1920, scopul fabricii era producţia de sârmă şi cuie pentru zona Transilvaniei. În 1922, aici a fost inaugurat primul laminor de sârmă din România, iar în următorul an fabrica un sfert din producţia de cuie a ţării. Mechel susţine pe site-ul companiei că a investit până acum 24 de milioane de euro în fosta Industria Sârmei.

 

 

 

 

 

Comenteaza