Concedieri în industria energiei

Concedieri în industria energiei
Electromontaj, companie controlată de grupul EnergoBit, renunţă la jumătate dintre angajaţi. În următoarele săptămâni vor fi daţi afară 139 de oameni.

 Rezultatele financiare slabe, numărul mic de lucrări raportat la personalul actual şi nevoia implementării unui plan de restructurare a afacerii sunt motivele care au dus la concedieri, susţin acţionarii.

Electromontaj (ELM), companie care are acum 270 de angajaţi - controlată de EnergoBit, unul dintre cele mai puternice grupuri fondate la Cluj - va desfiinţa în perioada următoare 139 de posturi, conform unei notificări transmise Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM). Planul de concedieri va fi pus în aplicare în cel mult 60 de zile de la înregistrarea notificării, depusă la început de martie, potrivit directorului general al AJOFM, Daniel Don. Compania a încheiat anul financiar 2013 pe minus, iar concedierile fac parte din planul de optimizare a activităţii, susţin acţionarii.

„Se vor face concedieri, există un plan de restructurare, acesta va fi probabil aprobat la următoarea şedinţă a Consiliului de Administraţie. Se caută optimizarea activităţii, care nu e acum prea strălucită. Anul trecut firma a fost pe pierdere. Nu există suficiente lucrări pentru nivelul actual de salariaţi şi sunt mulţi muncitori necalificaţi", a explicat Ştefan Gadola, vicepreşedinte EnergoBit, companie care deţine controlul ELM. Acesta susţine însă că problemele nu se regăsesc în EnergoBit. „Nu va avea loc nicio concediere la EnergoBit, lucrurile merg bine. ELM este o firmă cu mai mulţi acţionari, e altă poveste", a precizat Gadola.

EnergoBit a preluat în 2011 controlul majoritar al ELM, ajungând să deţină 51% din acţiunile societăţii. „ELM este o firmă cu mare tradiţie în domeniul specific lucrărilor la linii electrice şi la staţii de înaltă tensiune. Este un segment care ne completează gama de servicii. Noi am mai lucrat oricum împreună cu ELM; prin această achiziţie practic am integrat şi segmentul acesta de activitate", explica, în 2011, conducerea EnergoBit strategia de preluare. Cu cei 430 de angajaţi de atunci ai ELM integraţi prin tranzacţie, grupul ajungea la 850 de persoane.

EnergoBit, înfiinţat în 1990 de antreprenorii clujeni Ştefan Gadola, Ioan Socea şi Peter Pal, a făcut în 2012 obiectul uneia dintre marile tranzacţii pe piaţa locală. Reprezentanţii grupului, unul din liderii naţionali în materie de soluţii de electricitate, anunţau încheierea unui parteneriat de dezvoltare cu doi investitori: fondul de investiţii polonez Innova Capital şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Tranzacţia a cuprins activităţile de bază, nu şi firmele de furnizare de energie şi de dezvoltare de proiecte de energie regenerabilă.

Grupul sau firme din cadrul grupului figurează în topurile judeţe ale celor mai profitabile companii din Cluj şi în clasamentele realizate luând în calcul cifrele de afaceri înregistrate. Din acest început de an, EnergoBit va acţiona într-o nouă formulă, posttranzacţie, cu mai multe dintre societăţile grupului comasate într-o singură companie care va concentra peste 85% din activitatea grupului. EnergoBit, în formulă nouă, are planuri de extindere pe pieţele din Irak, Qatar şi Polonia, potrivit strategiei anunţate de conducerea companiei, iar una dintre companiile din grup, deţinută integral de fondatori, pune în funcţiune un proiect eolian la Tulcea.

Comenteaza