Concedieri în masă la TAROM. Pleacă 374 de oameni

Concedieri în masă la TAROM. Pleacă 374 de oameni

Compania Tarom va înregistra în acest an o pierdere netă de peste 315 milioane de lei, potrivit bugetului de venituri și cheltuieli al operatorului aerian, aprobat de Ministerul Transporturilor și publicat în Monitorul Oficial.

Documentul precizează că personalul se va reduce în acest an cu 374 de persoane, de la 1.607 la 1.233. 7.289 de lei este câştigul mediu lunar al unui salariat, conform Financial Intelligence. “Companiile aeriene din întreaga lume, din Romania au înregistrat pierderi uriaşe, au redus cursele cu peste 95%. Tarom nu se simţea bine oricum înainte de criză, era bolnavă de nepotism, dar şi de alte lucruri.

Am încredere că această companie naţională poate fi salvată. Tot ce depinde de guvern, prin acel ajutor de salvare acordat, 37 de milioane de euro, prin ajutorul de stat pe care îl pregătim, facem, încât printr-o restructurare la sânge ea să poată să funcţioneze în continuare”, a spus ministrul transporturilor, Lucian Bode.

Directorul general, George Barbu, şi-a prezentat demisia din funcţie în cadrul şedinţei Consiliului de Administraţie, iar Ursu Mihăiţă, membru al CA, a preluat funcţia interimar pe patru luni.

“Astăzi sunt 1.700 de angajaţi, 800 în şomaj tehnic, iar salariile au fost plătite luna trecută cu întârziere, 80% respectiv 20%. Noul director a condus companii importante din zona de construcţii cu până la 1.200 de angajaţi. Ştie cu ce probleme se confruntă compania şi împreună cu administratorii are misiunea să taie în carne vie; acolo niciun un angajat al companiei nu putea să facă restructurare.

A fost nevoie să venim cu cineva din exteriorul companiei. Ştiţi cum spunea o vorbă: cei de la Tarom nu se pot căsători între ei pentru că sunt majoritatea rude. O intervenţie chirurgicală cu scopul de a salva compania este necesară şi am convingerea că acest lucru se va întâmpla”.

Compania națională a mărit de la 1 iunie numărul de zboruri între Aeroportul Internațional Henri Coandă Otopeni și cele din Cluj-Napoca și Timișoara. Din 8 iunie, Tarom a anunţat încă o frecvenţă în trei zile ale săptămânii ale curselor între Bucureşti şi Cluj, respectiv Bucureşti şi Timişoara. Fiecare bilet are incluse un bagaj de mână de maxim 10 kg, un bagaj de cală de maxim 23 kg, check-in-ul şi alegerea locului în aeronavă.

Comenteaza