Consulul onorific al Turciei la Cluj: zboruri directe din Cluj spre Istanbul. Cine le operează şi de ce n-au fost încă introduse VIDEO

Consulul onorific al Turciei la Cluj: zboruri directe din Cluj spre Istanbul. Cine le operează şi de ce n-au fost încă introduse VIDEO
Turkish Airlines intră pe piața clujeană cu zboruri directe spre Istanbul, anunţă azi consulul onorific al Turciei la Cluj, chiar de ziua republicii. Negocierile au durat aproape un an, încă nu sunt finalizate şi au fost împiedicate de un obstacol major.

Falimentul Malev a privat Clujul de legături aeriene cu un hub important, cum e capitala Ungariei, dar handicapul ar putea fi surmontat de introducerea liniilor aeriene directe spre Istanbul, operate de Turkish Airlines. Negocierile cu aeroportul din Cluj au început în noiembrie dar au fost împiedicate de lipsa unei piste de aterizare adecvate - acum, cu construirea noii piste de 2.100 de metri ce va fi prelungită la 3.500 metri, Turkish Airlines poate intra pe piaţa clujeană, spune consulul onorific al Turciei, Vasile Vita.

De altfel, acesta este cel mai important atu cu care ar recomanda unui om de afaceri turc să investească în Cluj - o legătură aeriană directă între cele două ţări. Deocamdată, însă, în Cluj nu există nicio firmă cu capital turc, chiar dacă mediul de afaceri include şi afacerişti turci - "dintre care însă mulţi, o dată cu criza, au plecat acasă", după cum precizează Vita.

În 2013 se sărbătoresc 90 de ani de când Turcia a fost proclamată Republică - ţara a fost întemeiată în 29 octombrie 1923 din rămăşiţele fostului Imperiu Otoman. În perioada sa de maximă expansiune,secolul XVI, imperiul ajungea până în Africa de Nord, Orientul Apropiat, Europa de Sud-Est - inclusiv România - şi Caucaz.

Primul preşedinte al nou-proclamatei Republici a fost Mustafa Kemal Ataturk.

Turcia are consulate onorifice în Cluj-Napoca şi Iaşi, un Consulat General la Constanţa şi o ambasadă la Bucureşti. Ziua Turciei a fost sărbătorită în această seară şi la Cluj, cu o recepţie la City Plaza - cu un discurs citit în engleză şi română de Vasile Vita şi cu fotografii proiectate pe perete, prin care organizatorii promovează atracţiile turistice ale Turciei.

Comenteaza