Contractul cu Bechtel pentru Autostrada Transilvania, reziliat pentru 37,2 milioane euro VIDEO

Contractul cu Bechtel pentru Autostrada Transilvania, reziliat pentru 37,2 milioane euro VIDEO
Contractul cu Bechtel a fost reziliat cu 37,2 milioane de euro, a declarat ministrul Dan Şova, în exclusivitate la emisiunea Jocuri de Putere, moderată de jurnalistul ZIUA de CLUJ Rareş Bogdan, aseară la Realitatea TV.

Contractul cu compania Bechtel pentru construcţia Autostrăzii Transilvania ar fi trebuit reziliat, ministrul Dan şova anunţând atunci o amânare, după ce cu puţin timp înainte declarase că "suma este stabilită", iar contractul va fi încheiat cu certitudine la data stabilită, arată realitatea.net.

"Rezilierea contractului este o chestiune de zile, mai sunt unele detalii de pus la punct în această perioadă", a declarat, luni, agenţiei Mediafax ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură, Dan Şova.

Ieri fostul premier Emil Boc, acum primar în Cluj, spunea că acest contract e "cel mai păgubos" încheiat vreodată de autorităţile din România."Tot timpul am fost la mâna Bechtel cu negocierile. Dacă Bechtel vrea, poate cere un milion de euro pe săptămână penalităţi de întârziere", menţionează acesta.

Boc spune şi care e geneza contractului: "Au fost luaţi în analiză 5 km; faci un calcul pe hârtie şi multiplici cu 415, spui că ăsta e costul autostrăzii. S-au făcut nişte foraje superficiale, trei proiectanţi din vârful pixului au scris nişte cifre şi au spus că asta e valoarea contractului. Asta a fost prima greşeală majoră, sfidătoare".

În plus, spune Boc, contractul este de aşa manieră întocmit încât în orice instanţă statul ar pierde procesul cu Bechtel dacă ar cere rezilierea. "Contractul a fost făcut în totalitate în defavoarea statului român. Toate garanţiile sunt în favoarea Bechtel, nicio garanţie în favoarea statului. Parcă tot contractul a fost făcut de Bechtel şi cineva de la noi a semnat de formă acolo", afirmă Boc.

 

La rândul său, premierul Victor Ponta a precizat pentru Mediafax că a decis să trimită Corpul de Control pentru a verifica acest contract.

'Luni se încheie cu totul. Suma este stabilită', declara de curând Dan Şova, întrebat de jurnalişti despre contractul cu Bechtel. În ceea ce priveşte stadiul contractului, Şova a precizat că este 'aproape reziliat' şi că 'mai sunt de discutat mici amănunte, nu esenţiale', scrie Agerpres.

Proiectul de construire a Autostrăzii Transilvania, pe traseul Braşov - Borş, a început în anul 2004, în baza unui contract cu o valoare de 2,2 miliarde de euro acordat companiei americane Bechtel. Lucrările au fost întrerupte la jumătatea anului 2005, când autorităţile au început reanalizarea contractelor încheiate de guvernarea precedentă.

Compania a finalizat până acum 52 km de autostradă (Turda-Câmpia Turzii) din totalul de 415 km, iar termenul de finalizare a autostrăzii fusese stabilit iniţial pentru anul 2011 şi prelungit cu un an din cauza întreruperilor lucrărilor în 2005. Între timp, Bechtel a renunţat la partea de autostradă între Târgu Mureş şi Braşov.

După 11 ani de la semnarea contractului, statul român are 52 de kilometri de autostradă în funcţiune şi 1,4 miliarde de euro deja plătite.

Citeşte aici prima parte a poveştii contractului cu Bechtel şi aici a doua parte


Comenteaza