Controale de amploare în Măguri şi Mărişel pentru defrişări ilegale. S-au dat amenzi de 10.000 de lei VIDEO

Controale de amploare în Măguri şi Mărişel pentru defrişări ilegale. S-au dat amenzi de 10.000 de lei VIDEO
În urma sesizărilor făcute la data de 23 aprilie de către localnicii din Măguri şi Mărişel, o echipă complexă din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Cluj s-a deplasat în zonă şi a organizat un control de amploare pe linia silvică.

La nivelul Inspectoratului de Poliție al Județului Cluj a fost constituită o echipă operativă formată din poliţişti de la Serviciul de Ordine Publică, Serviciul de Investigare a Fraudelor, Serviciul Criminalistic, Poliţia Orașului Huedin şi Secţia Rurală Florești care împreună cu reprezentanți ai Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și de Vânătoare Cluj și ai Direcției Silvice Cluj s-au deplasat în comuna Măguri-Răcătău.

"S-a procedat la inventarierea materialului lemnos sechestrat la data de 23 aprilie, adică 90.338 m³ rășinoase, care a fost predat în custodie Ocolului Silvic Someșul Rece până la finalizarea verificărilor. De asemenea, s-a efectuat un control în zona numită Valea Răcătăului, proprietate a Composesoratului Măguri-Răcătău, unde au fost inventariate 31 cioate de rășinoasă și foioasă care nu purtau amprenta dispozitivului de marcat material lemnos, acestea fiind provenite din tăieri ilegale de arbori. S-a efectuat controlul exploatării și reinventarierii actului de punere în valoare nr. 543361/2013 emis de către Ocolul Silvic Someșul Rece, în zona numită Izvoarele Răcătăului. Au fost inventariate 586 cioate și arbori de molid care au stat la baza constituirii actului de punere în valoare, urmând să fie calculat volumul total al materialului lemnos exploatat. Şi s-a procedat la reconstituirea actului de punere în valoare nr. 543549/2013 emis de către Ocolul Silvic Someșul Rece, în zona numită Izvoarele Răcătăului. Au fost inventariate 60 cioate din specia molid, care purtau amprenta dispozitivului de marcat cu indicativul PR-12/105 și vopsea de culoare albastră", se arată într-un comunicat remis presei de către IPJ Cluj. 

În urma controalelor au fost aplicate două sancţiuni în valoare de 10.000 lei şi s-a dispus confiscarea a 91,36 m³ material lemnos, în valoare de 20.000 lei. De asemenea a fost întocmit un dosar penal pentru nerespectarea regimului silvic, persoana cercetată având calitatea de angajat al Direcţiei Silvice Cluj.

Amenzi de 270.000 de lei şi 22 de dosare penale pentru infracţiuni de natură silvică în 2013

În cursul primelor trei luni ale anului 2013, la nivelul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Cluj au organizate 214 acţiuni din care 28 în fondul forestier, 21 pe linia provenienţei, prelucrării, depozitării şi valorificării materialului lemnos şi 144 pe linia legalităţii transportului materialului lemnos. Cu această ocazie s-au constatat 82 infracţiuni pe linie silvică şi au fost aplicate 203 sancţiuni contravenţionale în valoare de 266.900 lei, fiind confiscată cantitatea de 385 m ³ material lemnos în valoare de 110.003 lei și 1.310 m³ de 378.830 lei.

Totodată, la nivelul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Cluj se află în instrumentare un număr de 22 dosare penale pentru infracțiuni de natură economică și silvică, în care sunt cercetate 40 de persoane. În majoritatea dosarelor este vorba despre introducerea în circuitul economic a unei cantității de peste 56.000 m³ masă lemnoasă provenită din tăieri ilegale de arbori, săvârşite şi cu implicarea lucrătorilor silvici, infracțiunile vizate fiind de evaziune fiscală, spălare de bani, complicitate la spălare de bani, fals intelectual.

Potop de dosare penale pentru tăierea copacilor din Cluj

Ziua de Cluj scria în februarie 2013 că procurorii din Huedin au deschis opt dosare penale pentru tăieri ilegale de copaci în Ciucea, chiar în apropiere de conacul lui Octavian Goga. Acţiunea de defrişare a avut loc la iniţiativa primarului comunei, Radu Abrudan, care spune că totul s-a făcut legal.

De asemenea, în septembrie 2012, o comisie de control a Romsilva Cluj a descoperit tăieri masive, ilegale, de lemn, în zona Ocolului Silvic Turda. Paguba se ridica la suma de 100.000 de euro. Principalul suspect: şeful pădurarilor din Băişoara.

Fostul şef al Direcţiei Silvice Cluj, arestat pentru luare de mită

Fostul şef Direcţiei Silvice Cluj a fost denunţat de doi pădurari, Călin Bâlc şi Voicu Tomoş, care s-au plâns procurorilor că Traian Mariş le-a cerut bani, în perioada septembrie 2012 - aprilie 2013, ca să le acopere neregulile descoperite în urma unor controale şi să nu îi concedieze. Acesta ar fi pretins sume cuprinse între 4.000 şi 10.000 euro pentru ca, în schimb, să le asigure pădurarilor păstrarea locurilor de muncă, să le avizeze favorabil controalele dispuse în cantoanele la care lucrează şi să nu le aplice măsuri de sancţionare disciplinară ca urmare a neregulilor constatate de echipele de control. În 15 aprilie, în urma unei percheziţii domiciliare, procurorii au descoperit 10.000 de lei, bani marcaţi cu "MITĂ", în casa lui Traian Mariş.

Curtea de Apel Cluj a dispus, ieri, menţinerea în arest a lui Mariş.


Comenteaza