Control la transportatori în Cluj. S-au împărțit amenzi de 12.000 de lei

Control la transportatori în Cluj. S-au împărțit amenzi de 12.000 de lei

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Cluj a desfășurat, în perioada 26-30 octombrie, în cadrul unei campanii organizate la nivel naţional, acţiuni de control ce au vizat transportatorii rutieri.

Au fost efectuate controale la 31 de transportatori din județul Cluj, iar șapte dintre ei au fost sancționați contravențional cu amenzi de 12.000 de lei. Acestea au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor legale referitoare la acordarea repausului saptămânal și pentru faptul că angajatorii nu au făcut dovada evidenței orelor de munca prestate de fiecare salariat.

În cadrul acestei campanii s-a urmărit modul în care angajatorii respectă prevederile legale referitoare la munca prestată de către conducătorii auto în baza contractului individual de muncă cu normă întregă sau parțială; organizarea timpului de muncă și de odihnă; repausul săptămânal și sărbătorile legale.

Au fost verificate, cu acest prilej, munca suplimentară; munca de noapte; întocmirea evidenței orelor de muncă prestate de fiecare conducător auto; acordarea concediului de odihnă; acordarea drepturilor salariale, a indemnizației primite de conducătorii auto în perioada delegării sau detașării în altă localitate în țară sau străinătate, plata lor pentru munca prestată.

Obiectivele campaniei au fost identificarea angajatorilor ce folosesc munca nedeclarată și luarea măsurilor pentru respectarea prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă; controlul privind respectarea timpului de muncă și de odihnă; determinarea angajatorilor de a respecta prevederile Codului Muncii și legilor speciale în transportul rutier privind timpul de muncă și de odihnă al conducătorilor auto.

Inspectorii au urmărit, totodată, creșterea gradului de conștientizare a angajaților și angajatorilor în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă; eliminarea neconformităților constatate prin dispunerea de măsuri obligatorii de intrare în legalitate; aplicarea de sancțiuni contravenționale corespunzătoare.

Comenteaza