Costul forţei de muncă a crescut, chiar dacă CAS s-a mutat la salariat

Costul forţei de muncă a crescut, chiar dacă CAS s-a mutat la salariat

În trimestrul I 2018 costul orar al forţei de muncă în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare a consemnat o rată de creştere de 1,4% faţă de trimestrul precedent şi de 12,7% faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, arată datele transmise luni de Institutul Naţional de Statistică - INS.

Aşadar, costul cu forţa de muncă - suportat de angajator - a crescut chiar şi în condiţiile în care contribuţiile de asigurări sociale (CAS) au trecut, din ianuarie 2018, de la angajator în sarcina angajatului. Faţă de acest aspect, INS precizează: „Componentele privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă, respectiv cheltuielile indirecte (non-salariale) ale indicelui trimestrial al costului orar al forţei de muncă produse şi diseminate începând cu trimestrul I 2018 nu mai sunt comparabile cu seriile de date anterioare anului 2018. Aceste prevederi legale nu influenţează comparabilitatea datelor pentru seriile de date aferente indicilor trimestriali ai costului total cu forţa de muncă”.

Comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent, costul orar al forţei de muncă a crescut în majoritatea activităţilor economice. „Pe principalele activităţi ale sectorului economic, cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă s-au regăsit în construcţii (19,06%), în activităţi de spectacole, culturale şi recreative (13,97%), în informaţii şi comunicaţii (13,91%), în hoteluri şi restaurante (13,30%) şi în tranzacţii imobiliare (13,10%)”, arată un comunicat al INS.

Sectoarele economice cu cele mai mici creşteri au fost intermedieri financiare şi asigurări (3,03%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (4,84%). Scăderea costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-a înregistrat doar în industria extractivă (-5,05%).

În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după efectul zilelor lucrătoare) ca urmare a aplicării prevederilor legale pentru personalul plătit din fonduri publice, astfel: în învăţământ cu 23,57%, în administraţie publică cu 18,59% şi în sănătate şi asistenţă socială cu 14,01%.

Datele INS mai arată că, faţă de trimestrul IV 2017, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în trimestrul I 2018 majoritatea sectoarelor economice. „Pe principalele activităţi ale sectorului economic, cele mai semnificative creşteri s-au înregistrat în construcţii (9,34%) şi în informaţii şi comunicaţii (6,03%)”, se menţionează în comunicat.

Cele mai mari scăderi ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) au avut loc în industria extractivă (-24,97%), urmată la mare distanţă de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-8,64%) şi de activităţile de intermedieri financiare şi asigurări (-5,44%).

„În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după efectul zilelor lucrătoare) ca urmare a aplicării prevederilor legale pentru personalul plătit din fonduri publice, astfel: în învăţământ cu 13,46%, în sănătate şi asistenţă socială cu 8,26% şi în administraţie publică cu 5,63%”, menţionează INS.

Comenteaza