Criza face ravagii în piaţa mobilei

Criza face ravagii în piaţa mobilei
Mulţi producători de mobilier nu şi-au mai permis în această toamnă nici măcar taxa de participare la târgul naţional care are loc la Cluj-Napoca.
Vremurile grele nu s-au încheiat pentru producătorii de mobilă autohtoni. De la un târg la altul numărul participanţilor scade continuu. În această toamnă unii comercianţi au ales soluţia de a împărţi acelaşi stand pentru a-şi reduce costurile, deşi organizatorii au redus cu până la 25% preţurile de participare.

“Avem peste 70 de firme la expoziţia de mobilă Conmob şi la cea de design şi amenajare interioară Expo Casa. Anul trecut, am avut peste 100, este adevărat. Ca număr, nu au scăzut foarte mult, în schimb s-au redus cu 400 mp suprafeţele de expunere. Avem acum 3.400 mp ocupaţi, anul trecut am avut 3.800 mp. Au venit şi în grupuri de câte două-trei în acelaşi stand. Cu siguranţă, constrângerile bugetare din această perioadă de criză i-au obligat pe expozanţi să procedeze în acest fel”, a declarat Ioan Avram, director executiv al complexului Expo Transilvania.

Producătorii de mobilă s-au prezentat la Cluj cu reduceri importante. Pentru aproape întreaga gamă de produse, care merge de la mobilă destinată locuinţelor (dormitoare, sufragerii, de bucătărie) la mobilier pentru spaţii comerciale, hoteluri, baruri sau restaurante, comercianţii oferă reduceri cuprinse între 10 şi 20% pe întreaga durată a târgului. “Noi producem mobilier din pal şi comercializăm canapelele. Cel mai bine s-a vândut cel de bucătărie până acum. Canapelele se vând şi ele, doar că este un segment foarte mic. Cu precădere, se vinde bucătăria, fiindcă este o parte de mobilier care se foloseşte foarte mult”, spune Oana Câmpeanu, reprezentant de vânzări al societăţii Zigman.

Preţurile canapelelor pornesc de la 1.500 de lei şi ajung şi la 3.000 de lei pentru cele aduse din Germania sau Italia. La mobilierul de bucătărie preţurile variază atât în funcţie de material şi design, cât şi de numărul corpurilor sau de complexitate. Oferta prezentă începe de la 1.400 de euro şi urcă până la 3.000, în cazul mobilei sculptate manual. Mobilierul de lux ocupă o suprafaţă generoasă. Grupul Simex, prezent la Cluj prin societatea Eurosimex Heclean, expune pe mai multe standuri mobilier de lux, realizat din lemn masiv şi sculptat manual.

Preţurile sunt pe măsura calităţii: preţul unui dormitor începe de la 2.400 de euro, iar o sufragerie Nicole, de la 9.000 de euro, aceasta fiind una dintre cele mai scumpe piese ale târgului. Pentru acest producător, una dintre cele mai importante pieţe este cea din Est, reprezentată de Ucraina, Belarus, Rusia, Kazahstan, Uzbekistan. “Aici nu avem vânzări importante. Am venit la târg ca să ne facem cunoscuţi, să ştie lumea de existenţa noastră, dar noi ne concentrăm pe piaţa din Est. Sunt foarte mulţi oameni cu bani, care investesc mii de euro în mobilă. În Kazahstan sau în regiunea Ceceniei avem comenzi extrem de importante. Aproape toată producţia noastră de lux merge acolo”, afirmă Nicolae Onaca, reprezentant al Eurosimex.

Reprezentanţii din domeniu sunt de părere că situaţia pieţei mobilei s-a înrăutăţit în ultimul an. “Procentul scăderii producţiei este unul foarte dinamic. Astăzi avem o cifră, mâine alta. În medie, faţă de anul trecut producţia a scăzut cu 8%. Se constată o mică recâştigare a pieţelor din Vest de către firmele puternice, în special cu mobila de artă, unde intră multă valoare adăugată, dată în principal de prelucrarea manuală. În ceea ce priveşte vânzările, multe firme s-au reorientat către piaţa internă, au început să nu mai refuze comenzi, acceptă orice comandă în ideea de a avea continuitate în producţie”, susţine Mircea Vlad, consilier al Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România. Târgul găzduit de Expo Transilvania poate fi vizitat până sâmbătă între 11:00 şi 19:00, iar duminică între 11:00 şi 16:00.

Mobilă produsă de copii

Ediţia din această toamnă a Conmob găzduieşte un stand cu mobilier conceput în exclusivitate de copii, în cadrul unui program european care urmăreşte atragerea tinerilor către acest domeniu. Cu ajutorul a 17 tehnicieni, copii de la mai multe şcoli din ţară, cu vârsta între 9 şi 12 ani, au realizat o serie de piese complexe de mobilier ce pot fi văzute la Cluj după ce au fost expuse la târgul similar de la Bucureşti.


Comenteaza