Criza îi trimite pe clujeni în Anglia, Italia şi Grecia

Criza îi trimite pe clujeni în Anglia, Italia şi Grecia
Munca în hoteluri, asistenţa medicală şi îngrijirea bătrânilor au cele mai multe oferte
în străinătate. Noul exod este similar celui din 2002-2003, susţin specialiştii în resurse umane.
Munca în străinătate este o soluţie pentru mulţi clujeni care se confruntă cu dificultăţi financiare sau pentru care criza a restrâns posibilităţile de dezvoltare. Deşi cei interesaţi sunt obligaţi să facă un compromis şi să renunţe la domeniile în care s-au pregătit sau au câştigat experienţă, promisiunea unui câştig şi a unei vieţi decente este mai puternică.

Situaţia dificilă din ţară îi determină pe reprezentanţii firmelor ce plasează forţă de muncă în străinătate să se lupte pentru menţinerea unui ritm susţinut al ofertelor şi pentru perioada următoare. “Este ceva de neînchipuit. Avem 50-60 de clienţi pe oră, care vin şi îşi lasă CV-urile la noi. Nu îi interesează ce vor munci pentru că aici nu mai fac faţă. Am avut un inginer mecanic care vrea să meargă la căpşuni, numai să plece. Diferenţele de venit sunt mari. Un salariu minim în construcţii, în Italia, este de 900 de euro pe lună, în condiţiile în care sunt asigurate masa şi cazarea. În Germania salariul unui medic porneşte de la 2.000-2.500 de euro”, a precizat Klara Vencel, director al agenţiei de recrutare Starjobs.

“Dintre persoanele care se află în şomaj sunt multe care nu au alternative şi îşi caută de lucru în străinătate. Totodată, sunt foarte multe persoane cu studii superioare, spre exemplu din industria informatică sau sistemul medical, care lucrează acum, dar vor să plece pentru un trai mai bun. Este un fenomen similar celui din anii 2002-2003, când lumea pleca la muncă în străinătate pentru un an-doi, în speranţa că va trece criza din ţară, iar situaţia se va îmbunătăţi”, spune Claudia Indreica, asociat în agenţia Psihoselect.

Potrivit unui studiu realizat de portalul Tjobs.ro, specializat în publicarea ofertelor de muncă în străinătate, companiile de resurse umane care activează pe această piaţă îşi vor menţine neschimbat ritmul ofertelor şi în ultimul trimestru al anului. Cele mai multe oferte de muncă în străinătate, care se regăsesc în portofoliul majorităţii agenţiilor de plasare, sunt pentru hoteluri-turism, personal medical şi îngrijirea de bătrâni, 38% dintre companii făcând recrutări pentru aceste domenii de activitate.

36% dintre firme caută personal pentru restaurante, 33% pentru îngrijirea de copii, iar 29% pentru slujbe în construcţii. Topul primelor 10 ţări în care se va pleca la muncă în perioada octombrie-decembrie 2010 este dominat de Marea Britanie (48% dintre firme efectuează recrutări pentru Regatul Unit).

Pe locul doi se situează Italia (47%), iar pe trei Grecia (38%). Oferte importante de angajare vin din Germania, Franţa, Cipru, Spania, Norvegia sau Statele Unite. La sfârşitul lunii octombrie, Tjobs.ro înregistra 23.000 de oferte de muncă în străinătate, furnizate de 400 de agenţii de recrutare de pe piaţa locală.

Concurenţă pe plan local

Clujul ocupă locul doi la nivel naţional după numărul locurilor de muncă scoase la concurs de companiile locale. Potrivit site-ului de recrutări Ejobs.ro, companiile clujene au disponibile 1.800 de posturi. Pe primul loc la nivel naţional se află Bucureştiul, care deţine jumătate din oferta întregii ţări: 6.000 de locuri de muncă. Următoarele locuri sunt ocupate de Constanţa şi Braşov (câte 1.500 de locuri), Timiş (1.400), Iaşi (1.200), menţionează Ejobs.ro

Etichete
Comenteaza