"Criza s-a terminat", spune un ministru. Pe bune? "Suntem mai săraci", răspund analiştii clujeni

Economia românească și-a revenit după criză, iar în 2014 creşterea economică va fi mult peste aşteptările pe care s-a construit bugetul, a declarat ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, în cadrul unei conferinţe pe tema contribuţiei IMM-urilor la creşterea economică.

"Tocmai pentru că economia își revine și consolidează această revenire, oamenii trebuie să aibă încredere să consume, firmele să investească, iar băncile să dea credite. Criza s-a terminat, dar este nevoie de un efort comun populație-firme-bănci. Statul nu va mai face greșelile de politică economică de până în 2008 și nici ajustările brutale din 2009 și 2010. Statul este primul care are încredere, investițiile publice vor crește cu un miliard de euro, în condițiile în care deficitul bugetar va scădea", a mai spus Voinea.

Analiliştii şi oamenii de afaceri clujeni sunt, însă, de părere că situaţia economică din România nu este mai bună ca acum doi ani, şi că această declaraţie este mai mult încurajaotare pentru investitorii analişti. "Suntem departe de a se fi încheiat criza şi doar statistic se poate spune că în 2014 şi 2015 România va cunoaşte o îmbunătăţire economică. Acest lucru nu va avea, prea repede, un efect direct asupra cetăţenilor. Situaţia economică nu e mai bună ca acum doi ani. Românii sunt cu 18 la sută mai săraci în 2013, faţă de 2012. De exemplu, înmatriculările auto au scăzut, sumele colectate din accize au scăzut şi ele. Pentru un guvenant care se foloseşte de statistică, se poate spune că această declaraţie este adevărată. Eu ca economist, nu văd nicio îmbunătăţire care să stârnească entuziasmul naţional", a declarat pentru ZIUA de CLUJ, Mihai Şerban, analist economic.

Legat de declaraţia lui Voinea, de a investi şi a face împrumuturi bancare, analistul şi omul de afaceri, Iosif Pop, spune că este o declaraţie politică încurajatoare, mai mult, pentru investitorii străini. "România a depăşit destul de uşor momentul cel mai înalt de criză, iar asta reprezintă o conjunctură internaţională favorabilă. Firmele de la noi din ţară sunt încurajate să facă împrumuturi la bănci, dar nu ştiu în ce măsură băncile sunt dispuse să împrumute. Doar dacă avem proiecte viabile le vor considera şi băncile, dar pentru proiecte mari nu sunt pregatite", a mai declarat Iosif Pop.

Nici afaceriştii din domeniile mai puţin afectate de criză nu ar fi dispuşi să facă investiţii în următorii doi ani. „În zona de IT nu s-a simţit oricum foarte tare criza financiară şi problemele economice de la noi din ţară. Pentru noi a fost o perioadă mai uşoară, faţă de alte domenii, dar cu toate astea nu aş fi dispus ca în acest an să investesc în afaceri într-o măsură mai mare decât până acum", a spus Voicu Oprean, director general al AROBS.

Criza economică a debutat la nivel mondial în 2008, fapt ce a dus la întrarea României în recesiune. Efectele crizei s-au simţit şi în anii ce au urmat, dar economia a început să crească uşor, cu 0,7%, abia în 2012, respectiv 3,5% în 2013. Săptămâna trecută Comisia Europeană a îmbunătăţit previziunile prezentate în februarie şi a estimat creşteri de 2,5 % pentru anul 2014, respectiv 2,6% în 2015.

 

Comenteaza