Cu cât îți cumperi un castel în Transilvania

Cu cât îți cumperi un castel în Transilvania
Castelul Wesselenyi, aflat la 87 de kilometri de Cluj-Napoca, este cel mai mare ansamblu baroc din Transilvania | Foto: AHE
Cu cât îți cumperi un castel în Transilvania
Cu cât îți cumperi un castel în Transilvania
Cu cât îți cumperi un castel în Transilvania

Monumentele istorice din zona Ardealului se transformă în centre de evenimente și în unități de cazare. La Cluj, o astfel de clădire restaurată a devenit minihotel. Casa de licitații Artmark a prezentat un raport al felului în care se prezintă monumentele de acest fel din România, la prețuri sunt evaluate și cum pot fi ele făcute profitabile.

România are 10.041 monumente de arhitectură şi ansambluri de Clasa A şi Clasa B, din care 851 ansambluri şi 9.190 monumente. Din cele 851 de ansambluri, 276 sunt de Clasa A şi 575 de Clasa B. Din cele 9.190 monumente, 1.218 sunt de Clasa A şi 7.972 de Clasa B. Regiunea Muntenia, inclusiv Bucureşti, cuprinde cel mai mare număr de monumente (3.700). 

Stilul arhitectural al patrimoniului imobíl din Transilvania este influențat de dominația habsburgică și include cel mai mare număr de monumente listate – 2.910, dacă se exclude Bucureștiul din Regiunea Muntenia. Comparativ cu alte regiuni, Transilvania are cel mai mare număr de case, castele, palate, cetăți, conace, hoteluri, monumente industriale, ansambluri urbane și rurale, potrivit înregistrărilor din lista monumentelor istorice.

“Patrimoniul construit nu reprezintă un simplu „acoperiş deasupra capului”, ci este puntea noastră către trecut, către istoria şi strămoşii noştri, legătură cu identităţile noastre trecute dar şi viitoare – ceea ce vom lăsa moştenire celor ce vor veni. Din nefericire, istoria modernă a României a permis multor monumente istorice şi de arhitectură să fie distruse sau lăsate în paragină, demersul nostru fiind de a reclădi încrederea în aceste comori culturale”, spune Monica Barbu, CEO al Artmark.

Ce se vinde în zona Transilvania - Banat

* Castelul Zlatna - Boțești (Alba)                      0,4-0,5 mil. euro
* Palatul Andrenyi - Arad (Arad)                        2,8-3 mil. euro
* Stupina Christoph - Brașov (Brașov)           1,2-1,4 mil. euro
* Casa Săsească - Codlea (Brașov)                   0,5-0,6 mil. euro
* Casa Negustorească - Sibiu (Sibiu)                0,3-0,5 mil. euro
* Castelul Haller - Saschiz (Mureș)                   0,1 mil. euro
* Palatul Teleki - Birchiș (Arad)                           1,5-2 mil. euro
* Casa Biedermann - Brașov (Brașov)             0,5-0,7 mil. euro
* Conacul Monyoro - Șimand (Arad)                0,8-1 mil. euro
* Castelul Gyulay - Vețel (Hunedoara)            1-1,2 mil. euro
* Castelul Wesselenyi - Jibou (Sălaj)                1,5-1,7 mil. euro
* Castelul Teleki - Ernei (Mureș)                         0,8-1 mil. euro
* Castelul Pogany - Totești (Hunedoara)         0,5-0,6 mil. euro

Sursa: Catalog AHE

Chirie cât la un hotel de 4*

Majoritatea proprietăţilor istorice şi de arhitectură din țară sunt folosite ca hoteluri sau unităţi de cazare similare, cu săli pentru evenimente şi conferinţe. Deşi preţurile sunt similare cu cele ale unor hoteluri de 4*, gradul de ocupare este foarte bun, camerele fiind rezervate cu câteva luni în avans.

Clădirile istorice, casele tradiţionale, vilele cu semnătură de arhitect, conacele şi casele boiereşti reprezintă un tip relativ nou de cazare pe piaţa din România, dezvoltat în contextul creşterii turismului cultural şi rural.

Deşi acest segment a crescut în ultimii ani, unităţile existente nu acoperă toate regiunile. De obicei, acestea dispun şi de facilităţi de petrecere a timpului liber, utilizate pentru evenimente private sau corporate. Există şi cazuri în care spaţiile de evenimente au mare succes chiar dacă nu oferă şi locuri de cazare.

“Piaţa imobiliară din România demonstrează că este fezabil să se implementeze concepte variate pornind de la clădirile istorice. Pe măsură ce segmentul turistic se diversifică şi oraşele se aglomerează tot mai mult, operatorii hotelieri încearcă să găsească locaţii care oferă un acces facil şi poartă amprenta timpului, detaliu ce poate fi folosit ca instrument valoros de marketing.

Având în vedere oferta redusă de terenuri din centrul oraşului, disponibile la costuri foarte ridicate, clădirile urbane vechi reprezintă o opţiune tot mai tentantă. Proprietăţile situate în afara oraşului sunt şi ele atractive pentru operatorii hotelieri care doresc să creeze destinaţii de tip resort”, menționează raportul.

Transformate în clădiri de birouri sau centre rezidențiale

“Clădirile istorice şi de artă pot fi salvate de la distrugere şi incluse în circuitul public prin conversia în centre rezidenţiale, birouri sau centre cu diferite funcţiuni culturale. În acest fel, vom putea nu doar să generăm spaţiu construit pentru diferite stiluri de viaţă sau să dezvoltăm businessuri noi, ci şi să ne revendicăm istoria şi valorile culturale pe care le înglobează aceste locuri.

Proprietăţile aparţinând vechilor elite politice şi aristocratice au funcţionat în timpul anilor de comunism ca spitale, şcoli, cooperative agricole de producție sau au primit diverse funcţii, atunci când nu au fost pur şi simplu distruse sau lăsate în ruină.

Evoluţia pieţei imobiliare ar putea influenţa favorabil soarta acestor imobile deosebite. Stilul de viaţă şi ocupaţiile din prezent nu se mai potrivesc cu cele din perioada în care aceste clădiri au fost ridicate. De aceea, vechile palate, castele şi conace se pregătesc să capete noi funcţionalităţi.

Experienţa pieţelor mai mature care beneficiază de un patrimoniu imobíl semnificativ şi o abordare profesionistă demonstrează că integrarea monumentelor de arhitectură este posibilă şi fezabilă şi contribuie la caracterul şi personalitatea unui oraş", conform Artmark.

Clădiri restaurate în Ardeal

- Conacul Apafi - Mălăncrav (Sibiu)                      5 camere
- Zabola - Zăbala (Covasna)                                      13 camere
- Castelul Daniel - Tălișoara (Covasna)              8 camere
- Casa Wagner - Brașov (Brașov)                           24 camere
- Casa Wagner - Sighișoara (Mureș)                     32 camere
- Castelul Haller - Ogra (Mureș)                             14 camere
- Palatul Brukenthal - Avrig (Sibiu)                        13 camere
- Casa Kraus - Sighișoara (Mureș)                          9 camere
- Casa Luxemburg - Sibiu (Sibiu)                              8 camere
- Hotel Fronius - Sighișoara (Mureș)                    11 camere
- Hotel Camino - Cluj-Napoca (Cluj)                      6 camere
- Casa Rozelor - Brașov (Brașov)                            5 camere

Sursa: Raport Artmark

Artmark Historical Estate (AHE) a lansat “Raportul de piață 2018” – o analiză a situației actuale a patrimoniului construit și a potențialului investițional al acestuia. Cu această ocazie, reprezentanții companiei au anunțat intrarea și pe segmentul de proprietăți contemporane, dedicat tranzacțiilor cu imobile de lux nou construite.

Obiectivul raportului este să prezinte situația actuală a clădirilor istorice și artistice (clasate ca monumente istorice sau nu), pentru a genera interesul comunității de business asupra acestui segment special al pieței imobiliare. Prin conversia clădirilor în centre rezidențiale, birouri sau spații cu diferite funcțiuni culturale, patrimoniul imobiliar poate fi salvat de la degradare și reinclus în circuitul public.

Raportul oferă o analiză a situației actuale a clădirilor istorice din România, cu exemple de transformări de succes și informații grupate pe regiuni: categorii de preț, număr și tipuri de monumente istorice, oportunități de investiție.

Parte a grupului Artmark - unul dintre cei mai importanți promotori ai artei românești de patrimoniu și contemporane, divizia AHE s-a înființat în 2014 și oferă accesul clienților la un segment special pe piața imobiliară: proprietăți istorice și artistice precum palate, castele, cetăți, conace și vile vechi de secole, repere în Registrul Monumentelor Istorice.

Comenteaza