Foto Cum arată acum fosta Flacăra, proiect ce a primit cea mai înaltă certificare “verde”

Cum arată acum fosta Flacăra, proiect ce a primit cea mai înaltă certificare “verde”
Complexul de birouri Binarium de pe strada Someșului: interior și exterior | Foto: Schneider Electric
Cum arată acum fosta Flacăra, proiect ce a primit cea mai înaltă certificare “verde”
Cum arată acum fosta Flacăra, proiect ce a primit cea mai înaltă certificare “verde”
Cum arată acum fosta Flacăra, proiect ce a primit cea mai înaltă certificare “verde”
Cum arată acum fosta Flacăra, proiect ce a primit cea mai înaltă certificare “verde”

Companiile care au optimizat complexul de birouri Binarium, care găzduiește 600 de informaticieni la Cluj, ridicat prin transformarea fostei fabrici de confecții Flacăra, au dezvăluit cum a obținut noua clădire cel mai înalt nivel de evaluare a standardului internațional BREEAM.  

„Clădirea dispune de sute de senzori și elemente periferice de comandă și control, o rețea distribuită de servere de automatizare și controlere care controlează infrastructura electrică, soluție de iluminat complet adresabilă, cu 1.500 de corpuri iluminat  led, iluminat exterior și arhitectural, jaluzele exterioare. Sistemul permite integrarea și monitorizarea a peste 200 de contoare electrice, termice și de apă, în vederea înregistrării și monitorizării parametrilor de contorizare.

Materialele și tehnologiile folosite în realizarea clădirii i-au determinat pe experți să-i acorde calificativul Outstanding în evaluarea realizată pe baza criteriilor BREEAM, o dublă premiere pentru Europa Centrală și de Est”, susține Monica Bucurescu, inginer de vânzări la Schneider Electric, companie care a optimizat clădirea.

„Această clădire este perfect adaptată și complet aliniată în actualele tendințe ale soluțiilor integrate de automatizare ale clădirilor și reprezintă fidel  arhitectura și conceptul unei infrastructuri Internetul Lucrurilor de nivel înalt, specifică pentru clădirile de birouri moderne.

Aceasta asigură o operare optimă pe toată durata de viață a clădirii, ceea ce va permite controlul și reducerea continuă a costurilor de exploatare, odată cu asigurarea unui confort sporit și a unei productivități maxime a utilizatorilor” , spune Vasile Ploscariu, general manager al societății Terabit.

Compania Iquest, controlată de Cornelius Brody şi Octav Chicinaş, a cumpărat terenul de 2 ha din perimetrul fostei Flacăra pentru edificarea de birouri şi servicii. TACO Developments, vehicul imobiliar al Iquest, a plănuit şi două blocuri de 9-10 etaje, proiectul iniţial fiind apoi modificat. Prima clădire este dotată cu două lifturi panoramice, cu vedere spre centru şi spre Piaţa Abator, iar pe pereţi există grădini verticale.

Acum Iquest ocupă partea din faţă a clădirii, iar Bosch, cea din spate. Parcările sunt la subteran, iar la suprafaţă vor fi amenajate spaţii verzi. În complex vor apărea alte 3-4 corpuri. Bosch a demarat anul trecut construirea propriului centru de inginerie la Cluj-Napoca. Compania va investi 25 de milioane de euro în proiect. Noua clădire, de 17.000 mp, va concentra activităţile din mai multe locaţii ale Bosch din Cluj.

Noile clădiri office ale Clujului, certificate ecologic

Recent, primul imobil din complexul care se va ridica pe fosta platformă industrială Argos din Cluj-Napoca a fost certificat drept clădire "verde" BREEAM Excellent, cu patru stele. “Clădirea face parte din complexul Record Park, o dezvoltare proiectată la standarde înalte de sustenabilitate”, a transmis Didier Balcaen, director general al dezvoltatorului Speedweel SRL.

Studiile și consultanța de mediu au fost realizate de ADP Green Buiding și Green Bau, iar partea de proiectare de Biroul de Arhitectură Planwerk, dezvoltatorul complexului fiind Speedwell. Echipa de consultanță pentru BREEAM a fost compusă din Alexandra Stoica și Adrian Pop.

Complexul Record Park este o investiție de 42 de milioane de euro derulată de Speedwell, companie înființată de oamenii de afaceri Jan Demeyre și Didier Balcaen, finalizarea proiectului fiind programată în primăvara lui 2020. Proiectul este dezvoltat pe 17.300 mp.

Atât clădirea de birouri de clasa A, cât și cele două blocuri programate vor avea câte șapte etaje. Speedwell a coordonat construirea turnului de birouri Unirii View din București și investestește 15 milioane de euro într-un proiect rezidențial din apropierea Arenei Naționale.

VEZI Cum a primit Record Office certificatul BREEAM

Prima clădire cu certificat "verde" din Cluj-Napoca a fost Amera Tower, de pe Calea Baciului, iar prima din județ, hala Nokia din parcul industrial Tetarom 3 de la Jucu, preluată apoi de italienii de la De'Longhi.

Mai multe programe de certificare a sustenabilității clădirilor au apărut la nivel global, care încearcă să ofere o definiție a ceea ce înseamnă o clădire "verde". Astfel de programe sunt BREEAM (utilizat preponderent în Europa), CASBEE (Japonia), Green Star (Africa de Sud) și LEED (America de Nord). 

 

 

 

Comenteaza