Cum arată fabrica de componente Airbus de la Cluj FOTO

Cum arată fabrica de componente Airbus de la Cluj FOTO
Uzina de la Moldoveneşti va fi inaugurată peste o săptămână, investiţia fiind derulată de grupul Sonaca Aerospace, care dezvoltă şi asamblează structuri avansate de avioane mari pentru companii ca Airbus, Bombardier sau Gulfstream.

Compania este cunoscută în special pentru producerea de componente pentru aripi şi este considerată drept lider în domeniu, fiind furnizor pentru Airbus, Embraer, Dassault Aviation, Bombardier şi Gulfstream. Construirea fabricii a durat 18 luni, iar primele linii de producție au fost puse în funcțiune în septembrie.
 
Acum unitatea are 30 de angajați, iar numărul lor va crește până la 200. Investiția realizată de Sonaca Aerospace Transilvania (SAT) a fost posibilă datorită ajutorului de stat oferit de Guvernul României, de 24,1 milioane de lei, dintr-o investiţie de 52 de milioane. Compania a beneficiat de sprijinul InvestRomania care a oferit asistență pe parcursul derulării proiectului.

Credit de la BERD, ajutor de la români
 
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a acordat companiei belgiene un împrumut de 8,5 milioane de dolari pentru construirea fabricii. Unitatea de producţie este amplasată în apropierea Autostrăzii Transilvania (A3) şi a centrului logistic Kaufland, iar muncitorii vor fi plătiţi cu cel mult 5,5 euro/oră, conform informaţiilor din piaţă. Aceasta va produce componente pentru aripi de avioane fabricate de Airbus şi Embraer, conform BERD. 
 
"Noua fabrică din România va contribui la dezvoltarea sustenabilă a industriei aerospaţiale din România. Credem cu tărie că fabrica va demonstra că aici pot fi produse elemente de înaltă calitate pentru aerodinamica aripilor şi că vom atrage noi investiţii în producţia cu valoare adăugată ridicată din ţară", a declarat Matteo Patrone, director regional pentru România şi Bulgaria al BERD.

Ministrul economiei va veni la inaugurare 

Directorul Sonaca, Bernard Delvaux, menţiona că noua fabrică va întări competitivitatea companiei şi va asigura continuarea creşterii în următorii cinci ani.  Belgienii au achiziţionat de la dezvoltatorul de parcuri logistice CTP Invest un teren de 20.000 mp în apropierea A3. Fabrica se va ocupa de producția de părți de componente (hand lay-up) și de ansamblarea de lamele pentru modelul Airbus A320, ca răspuns la creșterea producției anunțată de gigantul aerian.
 
La inaugurare vor fi prezenţi ministrul Economiei, Alexandru Petrescu, secretarii de stat Ilan Harry Laufer, din Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Enache Jiru, de la Ministerul Finanțelor Publice, dar şi Thomas Baekelandt, ambasadorul Belgiei în România. 

Companie de stat în Belgia
 
SAT este subsidiara locală a grupului belgian Sonaca. Obiectul principal de activitate a grupului este dezvoltarea, producția, ansamblarea și testarea de structuri și sisteme destinate industriei aerospațiale, uzului civil sau militar. Printre acestea se numără componente ale aripilor aeronavelor sau fuselaje complexe. Sediul principal se află în Gosselies (Belgia). Grupul deține unități de producție în România, China, Canada și Brazilia.  
 
Sonaca este activă în dezvoltarea, fabricarea şi asamblarea de structuri avansate pentru avioane mari. Compania e cunoscută în special pentru producerea de componente pentru aripi, fiind considerată ca lider în domeniu, fiind furnizor pentru companii precum Airbus, Embraer, Dassault Aviation, Bombardier şi Gulfstream. Sonaca are 2.500 de angajaţi la nivel mondial, între care 350 de ingineri, şi este deținută de statul belgian, prin Wallonia Regional Investment Company.

Comenteaza