Cum arată parcul tehnologic de la Libertatea FOTO

Cum arată parcul tehnologic de la Libertatea FOTO
La 10 zile de termenul la care constructorii trebuie să se retragă de pe şantier, 350 de muncitori încă lucrează la transformarea fostei fabrici de mobilă.

Lucrările la prima fază a proiectului din zona gării sunt aproape de finalizare, dar despre locatarii acestor spaţii se vorbeşte încă în termeni de potenţiali chiriaşi, având în vedere că niciun contract de închiriere nu a fost încă semnat. Primii clienţi ar trebui să se mute în spaţii la începutul primăverii, estimează dezvoltatorii.

La şase luni de la începerea şantierului, dezvoltatorii de la Fribourg Development se pregătesc să închidă lucrările la prima fază a proiectului Liberty Technology Park (LTP), prin care fosta fabrică de mobilă Libertatea se transformă în centru de birouri şi servicii. Faza I implică reconversia unor clădiri existente în spaţii pentru birouri clasa A, o cafenea şi un restaurant, spaţii de 8.772 mp şi o suprafaţă utilă închiriabilă pentru birouri de 5.600 mp. Vechea unitate de producţie cu faţade din cărămidă a rămas în picioare şi, după jumătate de an de şantier pentru reconversie, e aproape gata pentru instalarea primelor birouri. Se lucrează la pregătirea spaţiilor verzi şi a unor zone pentru organizarea de evenimente, locuri parcare, piste şi rasteluri de biciclete. Prima fază de proiect este şi cea mai costisitoare, având în vedere că la această etapă au fost necesare intervenţiile din „subterane", pregătirea infrastructurii şi a reţelelor de utilităţi. Pentru următoarele faze de şantier, clădirile vor trebui doar conectate la reţeaua existentă.

În 29 noiembrie, constructorii de la CON-A Sibiu au termen pentru finalizarea lucrărilor, iar la începutul lunii viitoare LTP devine operaţional şi va găzdui primele evenimente destinate domeniului înaltei tehnologii. Prezentările, vizitele şi negocierile pentru viitori chiriaşi sunt în derulare de câteva luni. „Din ianuarie sper să începem să semnăm contracte şi să demareze lucrările de compartimentare a spaţiilor. Din martie ar trebui să avem primii chiriaşi mutaţi. Lucrările pentru următoarele faze de proiect vor fi realizate în funcţie de ritmul închirierilor, dar noi avem în pregătire şi etapele ulterioare. La început de februarie vom şti constructorul pentru faza II", a menţionat Nina Moldovan, director general al LTP. Investiţa pentru prima etapă a proiectului, în curs de finalizare, va ajunge la 6 milioane de euro, iar cea pentru următoarea fază (intervenţii tot pe o clădire existentă) e estimată la 7 milioane de euro şi va lansa pe piaţă 11.000 mp de spaţii.

„Negocierile pe care le avem acum în derulare acoperă integral suprafaţa pe care o vom livra în faza I şi există perspective şi pentru jumătate din faza II", a menţionat Angela Potra, manager de vânzări şi marketing pentru Liberty.

Companiile cu care se negociază pentru spaţii activează cu precădere în domeniul IT. „Pentru clienţii pe care îi avem noi în target contează că propunem nu doar birouri, ci birouri într-un centru tehnologic. Clienţii sunt foarte interesaţi nu doar de spaţiile disponibile, ci şi de legătura cu universităţile, unde se pregătesc viitorii lor potenţiali angajaţi, pe care noi o avem prin acceleratul de business pe care l-am lansat. Contează, de asemenea, investiţiile din infrastructura IT", a subliniat Moldovan.

LTP Cluj este un proiect dezvoltat de Fribourg Development, divizia imobiliară a fondului de investiţii Fribourg Investments, deţinut de omul de afaceri Ion Sturza. Compania a preluat din 2011 controlul societăţii Libertatea şi a fostei platforme industriale din zona gării, ce urmează să fie transformată. Proiectul prevede spaţii pentru companii active în domenii ca IT&C şi cercetare-dezvoltare, dar şi spaţii de servicii. A fost lansat şi proiectul Spherik, parte a acestei platforme, ce presupune un accelerator de business, cu spaţii şi servicii pentru companii nou înfiinţate din domeniul înaltei tehnologii. Proiectul final va consta în opt clădiri care vor fi finalizate în trei etape, cu un calendar de lucrări care se întinde pe trei ani. Imobilele vor avea certificare internaţională de clădiri verzi.

Vine concurenţa

Celelalte mari proiecte de birouri cu şantiere în desfăşurare la Cluj-Napoca sunt complexul The Office, în curs de construcţie pe Bd. 21 Decembrie, în locul fostei fabrici Tricotaje Someşul (dezvoltat de fondul de investiţii NEPI şi de omul de afaceri Ovidiu Şandor), şi Cluj Business Center, dezvoltat de Felinvest pe fosta platformă Feleacul. În ultimul caz, primul imobil al complexului a fost livrat în acest an.

 

Etichete
Comenteaza