Cum influenţează etajul preţul locuinţei

Cum influenţează etajul preţul locuinţei
Diferenţele de preţ între apartamente construite în acelaşi bloc pot să ajungă la câteva mii de euro, în funcţie nu doar de suprafaţă, ci şi de amplasarea pe înălţime a locuinţei.

În blocurile vechi, apartamentele de la parter şi cele de la ultimul etaj sunt cele mai defavorizate, pe când în imobilele nou construite cumpărătorii caută terasele de la ultimul nivel.

La Cluj-Napoca, diferenţa de preţ între un aparta-ment situat la parter şi unul de la etaj inter-mediar este de 4-4,1% în cazul locu-inţelor din blocuri vechi, potrivit unei analize realizate pe baza ofertelor de pe portalul Imobiliare.ro. Astfel, diferenţa între cele două categorii de locuinţe este de aproximativ 2.000 de euro în cazul unui apartament vechi cu două camere cu o suprafaţă utilă de 50 mp. Conform Imobiliare.ro, în ţară apartamentele vechi situate la ultimul etaj sunt scoase la vânzare la un preţ cu până la 11,5% mai mic decât apartamentele din acelaşi bloc situate la un etaj intermediar. Preţuri mai mici sunt practicate şi în cazul apartamentelor de la parter, cea mai mare diferenţă constatată în acest caz fiind de 10,6%.

Tendinţa aceasta se manifestă în toate oraşele mari din ţară. "Dezavantajate de preţ sunt şi apartamentele de la parterul blocurilor vechi, din mai multe motive: traficul intens, subsolul blocului şi teama de spargeri fiind principalele obiecţii ridicate de cumpărători. Aceste obiecţii se reflectă şi în preţ. Dacă terasa este un atu în cazul construcţiilor noi, penthouse-urile, de pildă, fiind de regulă cele mai scumpe apartamente dintr-un bloc nou, tot terasa este invocată ca principală obiecţie în cazul apartamentelor vechi situate la ultimul etaj, din cauza pericolului de inundaţii", potrivit analiştilor de la Imobiliare.ro.

"Cele mai dezavantajate sunt apartamentele de la parter, în principal din cauza problemelor legate de siguranţă, deşi dacă e vorba de un parter înalt sau de parter peste garaj, acesta ajunge să fie un fel de etaj I şi nu mai sunt aceleaşi probleme. De asemenea, unii dintre cumpărători sunt reticenţi atunci când vine vorba de ultimul etaj: cumpărătorii se tem să nu existe deficienţe cu izolaţiile. Aceasta se aplică în general în cazul blocurilor vechi. Există şi imobile noi bine făcute, cu materiale de calitate şi izolaţii bune. În astfel de cazuri ultimul etaj chiar este căutat - are terase mari, balcoane şi panoramă", a explicat Cătălin Rus, de la Real Estate and Management Solutions Imobiliare. În cazul blocurilor vechi, preţul este negociabil, aşa că apartamentele de la ultimul etaj se pot achiziţiona cu până la 5.000 de euro mai ieftin decât o locuinţă situată la etaj intermediar. De cealaltă parte, un apartament la parter poate avea un preţ cu 3.000 de euro mai mic decât un altul din acelaşi imobil, chiar şi în cazul blocurilor noi, arată Rus.

"În cazul blocurilor amplasate la artere importante, cu vad de trafic, spaţiile de parter pot fi zone comerciale, caz în care sunt mai scumpe. Altfel, dacă sunt dedicate locuinţelor, spaţiile de la parter au preţuri mai mici, fiindcă nu beneficiază nici de însorire bună", adaugă Anamaria Burcă, de la compania Coldwell Banker - Transilvania. "Pentru ansamblurile noi, cumpărătorii au început să ceară preţ pe «view», dar asta este justificat doar în cazul blocurilor amplasate în zone care chiar oferă panoramă. Am avut clienţi ce nu au vrut etaj superior, dar care s-au răzgândit atunci când au ajuns într-o clădire cu balcon, de unde se vedea spectaculos oraşul", spune Burcă.

Preferinţa cumpărătorilor pentru etajele superioare ale blocurilor noi se reflectă şi în preţuri. În cazul unui bloc nou, cu 100 de apartamente, finalizat în cartierul Mănăştur, există apartamente de două camere cu preţuri de 52.000-55.000 de euro la etajele intermediare, însă cele două apartamente cu două camere de la etajul 10 costă 73.800, respectiv 75.000 de euro. Terasele au peste 35 mp. "Primele apartamente vândute au fost cele de la extremităţi: etajele 2-3 şi 7-8. Unii vor să poată ajunge mai simplu în case, fără să folosească liftul; ceilalţi caută panorama de la ultimele niveluri. Noi nu am aplicat preţuri diferite", a menţionat Daniel Dumitraş, asociat în Coratim, dezvoltator al unui imobil nou aflat în lucru pe Calea Turzii.

Diferenţe mai mari în ţară

Cea mai mare diferenţă de preţ este întâlnită la Constanţa, unde un apartament vechi cu două camere situat la ultimul etaj costă 42.870 de euro, cu 11,5% mai puţin decât o locuinţă similară de la un etaj intermediar, arată analiza Imobiliare.ro. La Timişoara, apartamentele care se află la ultimul etaj sunt cu 7,5% mai ieftine. În capitală, în cazul blocurilor construite înainte de 1989, ultimul etaj este mai ieftin cu 6,9%. La Iaşi, preţul mediu solicitat pentru un apartament vechi cu două camere situat la parter este cu 10,6% mai mic decât un apartament situat la un etaj intermediar. La Bucureşti, o locuinţă situată la parter este cu 3% mai ieftină.

 

 

Etichete
Comenteaza