Cum poți să ai grijă de mediu? Cea mai importantă decizie este probabil alegerea locului unde trăim

Cum poți să ai grijă de mediu? Cea mai importantă decizie este probabil alegerea locului unde trăim
| Foto: primekapital.com

Amprenta de carbon este cantitatea totală de gaze cu efect de seră, în special dioxid de carbon și metan, generate de activitățile noastre. Noile generații au devenit conștiente de necesitatea reducerii acestei amprente la nivel individual, pentru a opri consecințele negative ale schimbărilor climatice.

Ce poate face fiecare dintre noi în această direcție? Pe lângă o serie de acțiuni legate de comportamentul individual (de exemplu: evitarea risipei de curent electric), cea mai importantă decizie este probabil alegerea locului unde trăim. Locuința și mașina personală contribuie cel mai mult la nivelul amprentei de carbon pe care îl avem.

Unii dezvoltatori imobiliari, care au în plan ansambluri rezidențiale, au început să țină cont de această tendință. Un proiect care pune accent pe sustenabilitate va fi dezvoltat pe locul platformei industriale dintre strada Plevnei și calea ferată (pod IRA).

Compania Prime Kapital, care edifică acest proiect de regenerare urbană, are un palmares impresionant de proiecte rezidențiale și de retail, ridicate atât în țară cât și în exterior. Zona industrială „brownfield” urmează a lăsa locul unui cartier modern, iar fabrica relocată în afara orașului va achiziționa utilaje noi, mai eficiente energetic.

Construcțiile planificate aici vor respecta standardul nZEB („nearly Zero-Energy Building”), impus de autoritățile europene din 2021, care presupune un nivel ridicat de eficiență energetică și reducerea dependenței de sursele de energie poluante.

Izolația foarte bună a apartamentelor și încălzirea prin centrale termice la nivelul fiecărei clădiri vor determina pierderi mici de căldură, facturi mai reduse pentru locatari și un grad de poluare mult mai scăzut decât în cazul locuințelor cu centrale pe gaz proprii din alte blocuri ridicate în ultimii ani.

Apropierea de viitoarea stație intermodală IRA va încuraja utilizarea transportului în comun, reducând necesitatea utilizării mașinii personale. De asemenea, faptul că acest mini-cartier va avea atât locuințe special proiectate pentru a răspunde oricăror preferințe, cât și un centru comercial, și spații de birouri unde pot lucra o parte din proprietari, va contribui la reducerea mobilității externe inutile. În interiorul arealului, vor fi încurajate călătoriile pe jos și cu bicicleta, prin infrastructura aferentă și spațiile verzi generoase.

Accentul pus pe nevoile oamenilor și dezvoltarea durabilă este adevăratul brand al Prime Kapital, iar miile de clienți români mulțumiți ai companiei, care au cumpărat apartamente, au închiriat spații de birouri sau au trecut pragul unuia dintre centrele comerciale, sunt cea mai bună dovadă în acest sens. Cluj-Napoca este un mediu favorabil pentru a întări buna reputație a dezvoltatorului imobiliar, atât datorită orientării favorabile a autorităților locale, dornice să ofere locuitorilor un standard ridicat al calității vieții, pe model european, cât și datorită oamenilor care trăiesc în municipiu, clujenii remarcându-se mereu prin orientarea spre calitate, inovație și spirit civic.

În cifre, proiectul Prime Kapital presupune conversia spațiului „gri” de 17,1 hectare din nordul orașului într-un mic cartier multifuncțional, care va cuprinde un complex rezidențial, o componentă de birouri și un centru comercial. Investiția totală va depăși 330 de milioane de euro, iar toate datele ne arată că va fi o nouă poveste de succes pentru Cluj.

Comenteaza