Video Cum s-a transformat industria Clujului. Florin Sabou, DWNT: „S-au luat decizii potrivite”

Cum s-a transformat industria Clujului. Florin Sabou, DWNT: „S-au luat decizii potrivite”
| Foto: Ziua de Cluj/ZIUA LIVE

Florin Sabou, antreprenor și președintele Clubului Oamenilor de Afaceri de Limba Germană din Transilvania de Nord (Deutschsprachiger Wirtschaftsclub Nordtransilvanien / DWNT), a analizat la ZIUA LIVE profilul economic al Clujului.

Florin Sabou a comentat topul companiilor din industria prelucrătoare a Clujului, condus de De'Longhi, Emerson și Terapia, din care lipsește liderul de facto, Bosch, care are sediul social în București.

„Majortatea companiilor sunt cunoscute în județ mai mult sau mai puțin și datorită tipologiei de produse, și al mărfurilor pe care le au la nivel mondial. Una e o companie precum De'Longhi, de unde avem majoritatea aparate de cafea, iar alta e o firmă care are strict producție pentru uz industrial, care nu este cunoscută publicului larg. Ce iese din evidență în acest top este faptul că majoritate companiilor sunt cu acționariat străin. Compania Farmec ar fi una dintre cele cu acționariat românesc și se află la mijlocul clasamentului”, a spus Florin Sabou, președintele DWNT, în direct, în cadrul emisiunii ZIUA LIVE.

„În Cluj avem un mix economic”

După căderea regimului în 1989, Clujul s-a tranformat dintr-o zonă industrială într-una de servicii și IT.

„Din perspectiva actuală, Clujul s-a evidențiat ca a doua zonă economică a țării, după București. S-au luat decizii potrivite. Industria care a fost cândva prezentă după anii '90 nu mai există în forma repectivă, motivele sunt diferite. Sunt industrii, fabrici, care au rezistat, iar altele nu. Nu știu cât a fost datorită managementului sau conjucturii. În Clujul industrial nu prea am avut firme care au reușit să reziste cu domeniul de activitate inițial. (...) Clujul este atractiv și datorită «rețetei» pe care o are. Dacă ne uităm, nimeni nu mai are poziția Clujului din punct de vedere al accesibilității și poziționării. Totate județele din jur au fost concentrate pe Cluj. Zona a profitat de aceste aspecte și de mediul universitar, care a fost promițător pentru anumite companii de outsourcing, care au avut nevoie de persoane tinere, receptive și flexibilie. La fel și în industria IT.

În Cluj avem o situație relativ bună, deoarece avem un mix economic. Există zona de servicii, outosourcing-ul, activități în domeniu IT, dar și componenta industrială. În alte orașe, rețeta e preponderent axată mai mult pe industrie, comparativ cu ce avem în Cluj (...) aici se simte o prosperitate de la an la an, orașul se înfrumusețează. Apar chestiunii noi în direcție pozitivă de dezvoltare”, este de părere Florin Sabou.

Cum va fi 2024? „Înainte era alb și negru, acum vedem în culori”

Am vrut să aflăm de la președintele Clubului Oamenilor de Afaceri de Limba Germană din Transilvania de Nord cum va fi anul economic 2024.

„În situațiile de criză apar și oportunități. De multe ori, tocmai din cauza faptului că anumite domenii suferă atât de mult și se închid oarecum în perspective și apar alte portițe de dezvoltare. O victorie a cuiva înseamnă o înfrângere a altcuiva. Eu cred că toată lumea privește anul acesta cu optimism, dacă dispare optimismul, atunci unde este motivația de a merge înainte. România este într-o situație mai pozitivă față de alți ani. În urmă cu 20 de ani, totul era alb și negru, acum vedem în culori și alegem nuanțele care ni se potrivesc cel mai bine. Depinde mult de fiecare domeniu de activitate. La nivel de Cluj și Transilvania suntem din toate industriile. Per ansamblu, evoluția va fi una pozitivă”, crede Florin Sabou, președintele Clubului Oamenilor de Afaceri de Limba Germană din Transilvania de Nord.

Comenteaza